Undvik de farligaste fällorna för barnen under jul

Mycket av det vi gör för att få tiden fram till jul lite mysigare och ljusare kan innebära en ökad risk både för vårt hem och våra barn.

– Spisen och levande ljus i kök är i vanliga fall de två största orsakerna till brand, samtidigt som vi inför jul lagar extra mycket mat och tänder fler ljus än vanligt, säger Christoffer Jonsson, skadechef på Länsförsäkringar Västernorrland.

Undvik de farligaste fällorna för barnen under jul

Med våra tips kan du fira en säkrare jul i år – och glöm inte att vara rädd om barnen i julstöket.


1. Prata med barnen:

Vi kan förmana oss hesa, och försöka ha uppsikt jämt. Men att berätta om riskerna kan vara en långsiktigt skadeförbyggande åtgärd.

Christoffer Jonsson, skadechef på Länsförsäkringar Västernorrland.
Christoffer Jonsson, skadechef på Länsförsäkringar Västernorrland.

– Det är inte alltid så lätt för ett barn att veta varför man inte ska göra på ett visst sätt, så ta dig tid att förklara brandriskerna eller varför man inte ska leka vid spisen, säger Christoffer.


2. Baka och julstöka:

Spisen är en vanlig brandorsak. Så håll uppsikt när du och barnen julbakar. Förebygg olyckor med en spisvakt som bryter strömmen till spisen om det blir för varmt. Använd inte heller spisen som avlastningsyta för brödkorgar eller grytunderlägg, de tar lätt eld om spisplattan är på. Skulle det börja brinna i matfettet, släck med lock eller brandfilt – inte vatten.

– Använd skydd för häll och ugnslucka så barnet inte får bränn- eller klämskador. Det finns också bra barnlås till spisen som förhindrar att barnen kan sätta igång hällar och ugn, säger Christoffer.

Läs också: Så undviker du bränder i köket


3. Spis och tekokare:

Spisar som tippar och tekokare som dras ned av nyfikna barn är en mardröm. I takt med att spisar byggs in i bänken har tippolyckorna minskat, men om din spis inte sitter fast är tippskydd en bra investering. Du kan också se över hur tekokaren står, annars går det att koka vatten i mikron.

– Dessutom bör man förse lådor som innehåller knivar, saxar och rengöringsmedel med barnspärr, säger Christoffer.


4. Adventsljusstakar:

Levande ljus hör julen till men det innebär också risker. Grundregeln är att aldrig lämna ljusen obevakade.

– Den som tänder släcker också ljusen, säger Christoffer.

Dessutom ökar risken fram emot tredje och fjärde advent då ljusen brunnit ner en bit. Byt därför ut ljusen med god marginal, använd mossa som inte brinner – eller ännu hellre – material som sten eller sand.

Läs också: Levande ljus – mysigt men farligt


5. Ljus i fönstret:

Elektriska adventsljusstakar ska släckas med strömbrytare eller genom att kontakten dras ut. Se också till att sätta i exakt rätt ersättningslampa om någon går sönder. Fel lampa kan ge spänningsskillnader, vilket kan leda till att en lampa exploderar och orsakar en brand.

Just nu: Beställ brandsläckare, brandfilt och brandvarnare