Så ger du ditt barn ett försprång i bostadsjakten

Klivet ut i vuxenlivet kan vara ekonomiskt tufft. Genom att spara ett par hundralappar varje månad ger du ditt barn flygkraft när det är dags att lämna boet.
Genom att spara ett par hundralappar varje månad ger du ditt barn flygkraft när det är dags att lämna boet.

Genom att spara ett par hundralappar varje månad ger du ditt barn flygkraft när det är dags att lämna boet.

Körkort är dyrt, för att inte tala om ett eget boende. Att kliva ut i vuxenlivet med ett sparkapital i ryggen är guld värt. Enligt Länsförsäkringars undersökning har det regelbundna sparandet till barn minskat sedan 2012. Cirka 15 procent av barnen har inget sparande alls.

– Jag tror att en del föräldrar kan uppleva att det är lite krångligt eftersom det ofta handlar om fondsparande, men vi guidar alltid, säger Svenerik Sapage, bankrådgivare på Länsförsäkringar Västernorrland i Härnösand.

Läs mer: Så hittar du rätt sparform till barnen


”Månadssparande i fonder är bra”

Susanne Westh, bankrådgivare på Länsförsäkringar Västernorrland i Sundsvall.
Susanne Westh, bankrådgivare på Länsförsäkringar Västernorrland i Sundsvall.

På vilket sätt du ska spara till ditt barn beror främst på hur tidigt du börjar, vilken risk du vill ta och hur aktiv du vill vara.

– Jag tycker att ett månadssparande i fonder är bra. Det är oftast lång tid det handlar om, och då kan man ta en viss risk. Med månadssparande sprider du dessutom risken över tid, säger Susanne Westh, bankrådgivare på Länsförsäkringar Västernorrland i Sundsvall.

Och det är också fonder som de allra flesta väljer. På ett bankkonto får du nästan ingen ränta alls i dag.

– Men om det är pengar som föräldrarna har svårt att undvara och det är oerhört viktigt att de insatta pengarna inte minskar i värde vid en viss tidpunkt – mopedålder, körkortsålder och liknande – kan ett sparkonto faktiskt vara det bästa, säger Svenerik Sapage.

Läs mer: Så hittar du rätt sparform till barnen


Fyrahundra kronor i månaden hjälper i bostadsjakten

Svenerik Sapage, bankrådgivare på Länsförsäkringar Västernorrland i Härnösand.
Svenerik Sapage, bankrådgivare på Länsförsäkringar Västernorrland i Härnösand.

Ränta och avkastning har otvivelaktigt betydelse för hur mycket dina hundralappar hinner växa. Svenerik Sapage räknar vid sitt skrivbord: Fyrahundra kronor i månaden i 18 år och en snittavkastning per år på fyra procent.

– Det är 120 000 kronor. Det kan till exempel vara kontantinsatsen till en lägenhet i Sundsvall eller köpa en lägenhet utan lån i Härnösand, säger han.


Fördelaktiga ISK

Det finns olika sätt att spara i fonder. Det rådgivarna rekommenderar varmast är Investeringssparkonto (ISK). Inom ISK kan du köpa, byta och sälja fonder och andra värdepapper så mycket du vill utan att betala skatt på vinsten. Du betalar istället en årlig låg schablonskatt på värdet. När pengarna sedan plockas ut, är det skattat och klart.

– Investeringssparkonto är klockrent. Det är bra för barnen som vid 18-års ålder inte förstår att de kan drabbas av en skattesmäll när de säljer sina fonder, säger Susanne Westh.

För att vara säker på att värdet inte sjunker lagom till barnets 18-årsdag bör du i god tid, kanske redan när barnet är 15, sänka risken.

Läs mer: Så hittar du rätt sparform till barnen


Min 18-åring är lite omogen

På 18-årsdagen får barnet tillgång till sparandet. Får du lite ont i magen vid tanken? Vad kommer pengarna att gå till? Kanske inte att spara dem till en lägenhet, som du har tänkt.

– Man har alltid möjlighet att styra om till en kapitalförsäkring innan 18-årsdagen. Då kan man skriva in vilket datum den ska falla ut och skjuta upp gåvan, säger Susanne Westh.

En nackdel med att spara i barnets namn är att du måste göra en extra deklaration. Det kan också uppstå praktiska problem om du är skild. Om båda föräldrarna står som vårdnadshavare måste nämligen alla förändringar och uttag från barnets konto göras av båda föräldrarna gemensamt.

Ytterligare ett alternativ är särskild förvaltning. Då förvaltas det omyndiga barnets pengar av en tredje person.


Lär dig mer i Länsförsäkringars guide: