Brandvarnare räddar liv – så kontrollerar du om din är säker

Brandvarnaren är den absolut billigaste livförsäkringen i hemmet. Men allt för ofta så orkar vi inte ens sätta upp den.

– Alla vet egentligen att de borde ha en brandvarnare men tänker ”att det inte drabbar mig”, säger Christoffer Jonsson skadechef på Länsförsäkringar Västernorrland.

Brandvarnaren är den absolut billigaste livförsäkringen i hemmet.

Men brandvarnare räddar liv. De känner av den livsfarliga röken och varnar dig snabbt och ljudligt. – Det är framförallt avgörande när vi ligger och sover, då vi inte märker rök eller eld, säger Christoffer.

Christoffer Jonsson, skadechef på Länsförsäkringar Västernorrland.
Christoffer Jonsson, skadechef på Länsförsäkringar Västernorrland.

Här nedan finns en checklista som du kan använda för att kontrollera om din brandvarnare är säker:


1. Har du ingen brandvarnare?

Köp då en. De enklaste modellerna kostar från 50-100 kronor. Det finns också lite dyrare modeller som ”pratar” med varandra, lämpliga för flerplanshus. En varnare per 60 kvadratmeter och våningsplan är ett riktmärke.


2. Har du köpt men inte packat upp?

I förpackningen gör den ingen nytta. Om du inte har tillgång till en borrmaskin just idag se då till att varnaren är igång och ligger uppackad, exempelvis på en hylla så den ligger högt upp i rummet.


3. Har du en men den tjuter när du lagar mat?

Många bränder startar i köket så det är naturligt att ha brandvarnaren nära köket. Men om du alltid tar ner den och sliter ur batteriet när du lagar mat kan det vara läge att tänka mer långsiktigt – testa att flytta den en bit längre ifrån köket.


4. Du vill inte borra i taket?

Det är inte helt lätt att borra i ett betongtak – det kräver både ork och rätt utrustning. Men brandvarnare behöver inte borras upp, det finns modeller som man sätter upp med kraftiga magnetfästen och dubbelhäftande tejp.


5. När testade du varnaren senast?

Testa brandvarnaren en gång i kvartalet och när du kommer hem från en resa. Om du köper vanliga batterier så byt batteri en gång om året och passa på att rengöra brandvarnaren. Det finns också sms-tjänster som kan hjälpa dig komma ihåg att prova brandvarnaren eller lägg in det som en påminnelse i telefonen.

Se också: Anmäl ditt mobilnummer här för gratis sms-påminnelse (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap)


6. Är din brandvarnare gammal?

Precis som mjölk har brandvarnare ett bäst före datum. De flesta brandvarnare har en livslängd på upp till 10 år.

Läs mer: Så brandskyddar du ditt hem

Tips: Så enkelt beställer du brandvarnare