Så lyckas du med bostadsköpet i Sundsvall

Vill du köpa bostad i centrala Sundsvall? Förbered dig på nervkrig, men förhasta dig inte.
Detta behöver du veta för att göra ett lyckat köp.

Så lyckas du med bostadsköpet i Sundsvall

Sedan bolånetaket infördes har kontantinsatserna för en genomsnittslägenhet ökat med 48 procent, på vissa orter med över 100 procent. Västernorrland har den näst högsta ökningen i landet vilket gör det svårt för unga att köpa bostad.

Hur mycket som är rimligt att betala för en bostad beror på hur mycket av hushållsbudgeten du kan och vill lägga på boende varje månad. Gör en uppskattning och glöm inte att ta med kostnader för lagfart och pantbrev om det är en villa du söker.

Läs mer: Få koll på bostadsköpet i Länsförsäkringars guide


Först lånelöftet, sedan startgropen

SusanneWesth06_webb
Susanne Westh, bankrådgivare på Länsförsäkringar Västernorrland i Sundsvall.

För att kunna vara med i en budgivning måste du först ansöka om lånelöfte i banken. Bankrådgivaren går igenom din ekonomi och gör en noggrann boendekalkyl för att se hur mycket lån du kan klara av. I kalkylen vägs alla kostnader för den nya bostaden in.

– Det är viktigt att du inte tar några andra lån vid den här tidpunkten eftersom det i så fall påverkar din boendekalkyl negativt, säger Susanne Westh, bankrådgivare på Länsförsäkringar Västernorrland i Sundsvall.

Lånelöftet gäller i 3 månader och anger maxbeloppet som du får låna. Skulle budgivningen skena, måste du antingen dra dig ur eller ta av egna pengar.

Läs mer: Så får du koll på bostadsköpet

Bostadsmarknaden i Sundsvall är glödhet. I synnerhet bostadsrätter försvinner snabbt. Vissa intressenter lägger höga bud så fort objektet kommer ut på nätet och ibland kan lägenheten vara såld innan det ens har varit visning.

– Vi vill inte ha det såhär, men vi är ju skyldiga att framföra buden till säljaren som sedan bestämmer hur vi ska göra, säger Maria Högberg, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Sundsvall.


Den viktiga undersökningsplikten

Maria Högberg, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Sundsvall.
Maria Högberg, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Sundsvall.

Den som vunnit budgivning på en osedd bostad måste ändå titta innan köpet, det ser mäklaren till. Köparen har undersökningsplikt, och den är långtgående. Fastigheten ska undersökas i varje vrå och i alla funktioner. För fel och skador som du har haft möjlighet att upptäcka, eller haft anledning att räkna med på grund av fastighetens skick och ålder, har säljaren inget ansvar. Ska du köpa en villa bör du beställa en besiktning, om inte säljaren redan har gjort det.

– Även om besiktning redan är utförd rekommenderar vi att man går igenom protokollet tillsammans med besiktningsmannen, helst på plats, så man verkligen förstår innebörden. Det är mycket termer, säger Maria Högberg.

Läs mer: Få koll på bostadsköpet i Länsförsäkringars guide

Att undersöka den tilltänkta bostaden är också viktigt även ur lånesynpunkt.

– Om det finns renoveringsbehov måste det med i kalkylen. Om man måste låna så mycket som 85 procent av köpesumman är gränsen för bolån nådd. Då får man istället ta ett blancolån för renovering. Vi hjälper till att räkna på om det finns utrymme för det, säger Susanne Westh.


Skaffa koll på ränteläget

När det står klart att säljaren accepterat ditt bud är det dags att skriva kontrakt. Vid detta tillfälle betalas också handpenningen, i regel 10 procent av köpesumman. Resten betalas på tillträdesdagen. Nu behöver du också bestämma om du vill ha rörlig eller bunden ränta på ditt bolån. Den rörliga räntan brukar vara lägst, men den följer marknaden och förändras varje kvartal.

Som ränteläget är nu, är det också billigt att binda. Fördelen med bundna lån är att du vet exakt vad du ska betala varje månad i flera år framöver. Om man har en tajt budget, kan det vara bra, säger Susanne Westh.

De flesta banker har i dag amorteringskrav och så även Länsförsäkringar. Att amortera är ett sätt att spara som också ökar förutsättningarna för att senare belåna fastigheten för renovering.

Hos oss innebär det att alla som lånar mer än 70 procent av köpesumman måste amortera 2 procent av bolånet varje år, säger Susanne Westh.

Sist men inte minst: Försäkra ditt nya boende från och med tillträdesdagen. Att låta det stå oförsäkrat en enda dag kan vara ditt livs största misstag.


Lär dig mer i Länsförsäkringars guide: