Expertens tips: Så eldar du säkert i öppna spisen

Få saker har så hög mysfaktor som en öppen spis. Ljudet, värmen och ljuset skapar en skön atmosfär. Men braseldning leder också till många bränder – därför är det viktigt att ha koll på vad som gäller för just din spis.

Få saker har så hög mysfaktor som en öppen spis. Men braseldning leder också till många bränder.

Christoffer Jonsson, skadechef på Länsförsäkringar Västernorrland.
Christoffer Jonsson, skadechef på Länsförsäkringar Västernorrland.

– Många köper en kamin för att myselda, men börjar använda den som primär värmekälla. Grundläggande är att använda rätt mängd ved. De flesta normala ”myskaminer” tål två till tre kilo ved i timmen, vilket motsvarar tre till fem vedträn, säger Christoffer Jonsson, skadechef på Länsförsäkringar Västernorrland.

En vanlig brandorsak är att det börjar brinna i beläggningar i skorstenen. Därför är det viktigt att sota regelbundet. Viktigt är också att provtrycka skorstenen vart tionde år för att se att den är tillräckligt tät. Trä som angränsar för nära skorstenen kan också fatta eld i äldre hus när man eldar för hårt – så kasta inte på nya vedträn stup i kvarten.

– Många skorstensbränder startar på kvällen och natten. Man eldar på lite extra innan sängdags för att hålla huset varmt under natten. Om skorstenen är gammal och otät kan det orsaka en brand, säger Christoffer Jonsson.

Att städa bort aska efter eldning för tidigt är en annan relativt vanlig brandorsak. Efter en helg på landet askar man ur efter lördagens eld tidigt på söndagen.

– Men i askan kan det ligga glöd i två till tre dagar. Det är tyvärr vanligt att man lägger askan i en kartong eller soppåse. Ställer man den utanför dörren och vinden puffar på så kan du starta en brand. Använd därför ett obrännbart kärl med lock till askan, säger Christoffer Jonsson.

Läs mer: Så eldar du säkert