Så håller du cykeltjuvarna borta – lär dig de bästa knepen

Allt fler tar cykeln.
Tyvärr gäller det inte bara cyklisterna utan även cykeltjuvarna.
Men det finns smarta sätt som gör att du får behålla din ögonsten.

Så håller du cykeltjuvarna borta – lär dig de bästa knepen

– Det gäller att göra det mindre lockande att stjäla, säger Christoffer Jonsson, skadechef på Länsförsäkringar Västernorrland.

Statistik från Länsförsäkringar visar att cykelstölderna ökat på senare år i Västernorrland. Ifjol var antalet ersatta skador visserligen inte fler än under 2014, men den totala kostnaden för cykelstölderna ökade dramatiskt. Uppgången var tio procent på ett år.

Christoffer Jonsson, skadechef på Länsförsäkringar Västernorrland.
Christoffer Jonsson, skadechef på Länsförsäkringar Västernorrland.

– Troligtvis beror det på att vi allmänhet köper dyrare cyklar, säger Christoffer Jonsson.

Kombinationen av fler cyklar och dyrare cyklar gör det förstås även mer attraktivt för cykeltjuvarna. Då är det bra att lära sig nya sätt att hålla dem borta.

– Man kan prata om två olika typer av cykelstölder. Dels är det de som bara vill ha ett transportmedel, gärna sent på natten och ofta alkoholpåverkade. Dels är det cykelstölder där tjuven tänkt sig en ekonomisk vinst, säger Christoffer Jonsson.

Som ägare måste var och en förstås se till att låsa cykeln med ett godkänt lås. Helst ska cykeln vara låst i ett fast föremål, som ett modernt cykelställ, även om det inte är något aktsamhetskrav ännu så länge. För att göra det ännu svårare för cykeltjuven att ta med sig cykeln så är ett bra tips att använda modern DNA-märkning

– Vi har haft lite svårt att nå ut med den här möjligheten. En DNA-märksats kostar också en del, med den fungerar väldigt bra. Dessutom går den att använda på många olika saker. Man kan pensla på datorer, gräsklipparen och sportsaker. Föremål som är märkta med den här sortens kemiskt tillverkad DNA är de spårbara och gör dem betydligt mindre stöldbegärliga, säger Christoffer Jonsson.

Beställ Stöldskyddsföreningens DNA-märkning

Givetvis går det aldrig att vara 100 procent säker på något. Som cykelägare är det därför viktigt att se till att dokumentera sin cykel, gärna med bild som komplement till kvitton, ramnummer och stöldskyddsmärkning. På så vis går det att underlättar möjligheterna att få tillbaka dyrgripen cykeln om den blir stulen. Dessutom kan det vara en förutsättning för att du ska få tillbaka pengar på din försäkring.

Ett annat oväntat knep är förstås en så enkel sak som att ta av sadeln när cykeln ställs undan. Finns det en snabbkoppling på sadelstolpen så är sadeln lätt att ta av och utan sadel är onekligen cykeln mindre attraktiv att stjäla.

– Om du råkar ut för en cykelstöld så ska du först och främst göra en polisanmälan. Dels för att vi kräver det för att du ska få ersättning, dels för att det ökar din chans att få tillbaka cykeln, säger Christoffer Jonsson.

Läs mer om hur du skyddar dig mot cykelstölder

 

Lär dig mer om DNA-märkning:

En DNA-märksats går att köpa till exempel via Stöldskyddsföreningen (SSF) där den kostar cirka 700 kronor. Beställ Stöldskyddsföreningens DNA-märkning

  • Pensla märkningen på de föremål du vill märka på ett antal ställen.
  • Märkningen reagerar på UV-ljus och är lätt för polisen att upptäcka.
  • De små mikropunkternas kod kan avläsas med hjälp av ett handmikroskop och om de skulle ha avlägsnats kan DNA-märkningen topsas och skickas till laboratorium för analys.
  • Den unika DNA-koden är registrerad på ägaren i Sverige och internationellt vilket ökar chanserna att få tillbaka de stulna sakerna.

 

 

Så här många cykelstölder anmäldes till Länsförsäkringar i Västernorrland 2012 – 2015:

År Antal skador/stölder Kostnad Tkr
2015

2014

98

96

242

220

2013 84 108
2012 69 100
Totalt 249 428