Frysta vattenledningar största hotet mot fritidshuset
Stäng huvudkranen. En läckande kran i en kall stuga kan under vintern göra mycket stor skada.
Björkarna lyser gula och trädgårdsmöblerna står åter i förrådet. Du dubbelkollar alla lås och lämnar sedan fritidshuset för säsongen. Många kalla månader kommer att förflyta innan du återvänder till semesterparadiset igen. Om det nu fortfarande är ett paradis…
Lär dig mer om hur du säkrar ditt fritidshus inför vintern i Länsförsäkringars guide
I ett ouppvärmt hus fryser vattnet i ledningarna till is under vintern. Risken är stor att rören sprängs sönder. När vårsolen tittar fram smälter isen och vattnet rinner ut i huset. Om det stått vatten på golvet under lång tid blir konsekvenserna förödande. Husägaren får bokstavligen se sin sommardröm flyta bort.
– Man får räkna med ett halvår innan huset går att använda igen. Även om du har en försäkring kan det bli mycket dyrt, säger Christoffer Jonsson, skadechef på Länsförsäkringar Västernorrland.
Efter en kall vinter mer än fördubblas antalet frysskador. Det syns tydligt i Länsförsäkringar Västernorrlands statistik. De goda nyheterna är att skadorna kan undvikas – om bara husägaren gör sin hemläxa.
Stäng alltid av huvudkranen!
En av de viktigaste förbyggande åtgärderna är att stänga av huvudkranen varje gång man lämnar fritidshuset. Det gäller året runt. Om läckage skulle uppstå blir skadorna alltid värre om det är tryck i vattenledningen.
En stängd huvudkran är dock ingen garanti för att slippa frostsprängda rör. I ledningarna finns vatten kvar som kan frysa när kylan kommer. Om du återvänder till fritidshuset framåt vårvintern gäller det därför att vara observant när vattnet slås på igen.
Lär dig mer om hur du säkrar ditt fritidshus inför vintern i Länsförsäkringars guide
– Eventuella isproppar kan till en början fungera som tätning i rören och man märker kanske inte att något är fel. När isen smälter, rinner vattnet ut. Öppna kranen försiktigt och lyssna! Om det finns en läcka susar det i ledningen när det blir tryck, säger Christoffer Jonsson.
Töm systemet
Att tömma vattensystemet inför vintern är alltså mödan värd. Öppna kranarna och spola i toaletten så att vattenbehållaren blir tom. Varmvattenberedare och vattenpump är andra ställen som innehåller massor av vatten med god sprängkraft. Allt måste ut, men vissa ställen är lite luriga. Mats Bergius, skadeförebyggare på Länsförsäkringar, vet hur man gör:
– Vid kopplingar och anslutningar till installationer stannar det lätt kvar vatten. Lätta på kopplingen där vattnet kommer in och låt det sippra ut, uppmanar han.
För att vara på den säkra sidan kan man komplettera med miljövänlig frostskyddsvätska i diskho, tvättställ, golvbrunn och wc-stol.
Låt värmen stå på
Om fritidshuset används under den kalla årstiden är bästa alternativet att låta värmen stå på mellan besöken. Lagom rumstemperatur är 15 grader. Med en fjärrstyrd värmeanläggning, förslagsvis en miljövänlig luftvärmepump, kan man anpassa värmen på distans.
– Om temperaturen är lägre kan det bli fryskallt på bara ett par timmar. Man behöver marginal ifall det skulle bli strömavbrott, säger Mats Bergius.
Den kloka fritidshusägaren ser också till att ha en vattentät botten i diskbänksskåpet där det brukar finnas gott om rör och kopplingar. Om vattnet inte kan försvinna nedåt, kommer man snabbt att märka varje litet läckage.
Generellt är det mycket som kan hända i ett hus som lämnas obebott under lång tid. Ju längre tid det tar innan husägaren upptäcker det, desto värre blir i regel skadan. Regelbunden tillsyn är en billig försäkring. Om det finns grannar i närheten kan man alltid hjälpas åt.
Lär dig mer om hur du säkrar ditt fritidshus inför vintern i Länsförsäkringars guide
Bästa tipsen för att minska risken för sönderfrysta rör:
- Stäng alltid av huvudkranen när du lämnar huset.
- Om du använder huset under vintern, låt värmen stå på 15 grader så att du har marginal för strömavbrott..
- Om du stänger huset för säsongen – töm ledningarna även om du har underhållsvärme på.
- Töm varmvattenberedaren och pumpar, spola wc-stolen så att vattenbehållaren töms.
- Häll frostskyddsvätska i diskho, tvättställ, golvbrunnar och wc-stol.
- Öppna alla innerdörrar, även luckorna till diskbänkskåpet, för att värma rören där.
- Ordna med regelbunden tillsyn av huset.
- Anpassa värmen i huset, gärna med en luft/luft värmepump som är ett miljövänligt alternativ. Då kan värmen dessutom kontrolleras på distans.
Andra råd när du stänger fritidshuset:
- Dra ut sladdar till elektriska apparater.
- Stäng alla fönster och kontrollera att alla lås fungerar.
- Öppna husets dragventiler så att luften kan cirkulera om huset står utan värme.
- Rensa hängrännor och stuprör från löv och skräp.
- Led bort regnvattnet från stupröret genom att koppla på en plastslang som är minst 3 meter lång.
- Täck skorstenen så att det inte snöar in.
- Förstärk altantaket underifrån med träreglar och stöttor för att klara stora snömängder.