Stanna upp och hitta lugnet i jul: ”I stillheten får man en chans att hämta kraft”

Med alla förberedelser och planer kan julen vara en stressig tid, men det finns ett stort värde i att ta sig tid att reflektera. I kyrkan kan den ordlösa närvaron sakta ner tempot och bidra till en stund av julefrid.

Foto: Johan Palm/IKON

– Idag finns det väldigt lite plats för tystnad i människors liv. Skärmar och flöden gör att vi omges av ett ständigt brus som lätt kan leda till hjärntrötthet, så vi skulle alla må bra av att lägga det åt sidan och bara vara med oss själva en stund.

Christina Hedin, församlingspedagog i Söderhamn-Sandarne församling. Foto: Katarina Hansson

Christina Hedin, församlingspedagog i Söderhamn-Sandarne församling, har många års erfarenhet av att jobba med retreater, vandringar och andra aktiviteter med fokus på inre stillhet. Hon konstaterar att det för många kan vara svårt att hitta lugnet, inte minst under den stressiga julperiodens alla måsten och bestyr.

– Det är enkelt att bli påverkad av samhällets bilder av perfektion, och att man tolkar det som att man måste hinna göra allting för att julen ska bli så bra som möjligt. Men i själva verket borde julen inspirera till det motsatta, eftersom vi ju faktiskt firar att jesusbarnet föds vilket inte alls skedde under några perfekta former utan på ett jordgolv i en grotta. Julen kommer oavsett hur mycket eller lite ärenden vi gjort, och de flesta av oss här i Sverige har det så pass bra att vi kan vara nöjda med det vi har, säger Christina.

Besök Söderhamn-Sandarne församling under lucia och julhelgen – här hittar du aktuell kalender.

För den som vill få in lite julefrid i vardagen rekommenderar Christina att man helt enkelt sätter sig ner och tar en paus, där man enbart fokuserar på den egna andningen.

– Skapa ett utrymme för dig själv att få ner pulsen genom att bara andas lugnt i ett par minuter. Man kan kalla det för en stilla, ordlös bön eller bara en chans att stanna upp, som ger oss möjligheten att hitta tillbaka till vår egen inneboende takt. En liknande känsla kan man också få i kyrkan, dit man kan gå för att lyssna på musiken och ta del av det som händer utan att man själv behöver prestera, berättar Christina.

Läs mer om julen i Söderhamn-Sandarne församling här.

Den 18 december hålls gudstjänsten ”En stilla susning” i Sandarne kyrka, där fokus ligger på tystnad, kontemplation och musik. Ett passande tillfälle att hitta lugnet mitt i julstöket, menar Christina.

– Vi håller igen på orden för att ge plats åt den inre bönen, och eftersom det är den fjärde advent handlar temat om Maria, Jesu mor. I stillheten som infinner sig får vi möjlighet att hämta kraft och reflektera, vilket kan bidra till att vi minskar stressen och känner oss mer harmoniska som människor.

Det här är händer Svenska kyrkan under julen.

När året närmar sig sitt slut har det också blivit dags för Christina att runda av sina över 20 år i församlingen, för att i januari vigas till präst och påbörja en ny tjänst i Gävle.

– Det känns jätteroligt att ta steget in i en annan roll, men samtidigt är det vemodigt att lämna mina arbetskamrater och församlingen som jag haft en nära kontakt med. Jag tar med mig väldigt mycket erfarenheter från min tid här i Söderhamn och Sandarne, och ser fram emot att möta en ny församling och lära känna nya människor i mitt jobb som präst. Så det känns ändå som ett glädjefullt uppbrott, trots allt, avslutar Christina.