Maria blir ny kyrkoherde i Söderhamn-Sandarne: ”Många minnen”

Med ödmjukhet och nyfikenhet vill Maria Idänge kliva in i rollen som ny kyrkoherde. I februari börjar hon sitt arbete för Svenska kyrkan i Söderhamn och Sandarne.
– Jag tänker att jag som kyrkoherde är en möjliggörare för mina medarbetare, att vi tillsammans bygger församling och kyrka, säger hon.

Maria Idänge, ny kyrkoherde i Söderhamn och Sandarne församling. Foto: Katarina Hansson.

Maria Idänge är uppvuxen i Alfta, bor i Söräng och arbetar för tillfället som församlingsherde i Järvsö. Hennes första minnen av Söderhamn finns i barndomens somrar på Stenö havsbad med familjen.

– Om somrarna åkte vi till Stenö havsbad för att bada och sedan fick vi äta bakelser på konditori. Så jag har många minnen förknippade med Söderhamn och Sandarne, säger Maria Idänge, ny kyrkoherde i Söderhamn och Sandarne församling.

Vägen till den nya rollen som kyrkoherde har inte varit spikrak för Maria. Hon har haft en lång karriär utanför kyrkan där hon har arbetat med allt från reseledare till organisationskonsult med inriktning på ledarskap.

– Det har slagit mig många gånger, att jag är så tacksam för all den erfarenheten som jag har sedan innan. Det har gett mig värdefulla erfarenheter som jag har nytta av i dag som präst, säger hon.

Läs mer om Svenska kyrkan Söderhamn-Sandarne här

Tankarna på prästyrket tog fart efter att Maria började engagera sig som förtroendevald i kyrkorådet och senare även kyrkvärd.

– Andra sa, “Maria nu låter du som en präst”, och jag hade inte tänkt på det själv. Jag tänkte att jag skulle studera mer psykodynamisk terapi men då förstod jag att jag skulle läsa teologi i stället, och på den vägen är det, berättar hon.

Sedan dess har Maria bland annat blivit prästvigd, arbetat som sjukhuspräst och som församlingsherde. Hon känner en stolthet i att kyrkan alltid finns där. Att kyrkan har den där förmågan att samla människor oavsett var i livet de befinner sig – i de bräckligaste eller de lyckligaste ögonblicken.

– Kyrkan tänker jag handlar om innerlighet och glädje. Den handlar om värme, relationer och om trygghet. En stor del av min teologiska grundsyn kan man sammanfatta med att Gud är kärlek. Och jag tänker att vi människor har ett stort uppdrag att ge vidare kärleken vi fått till dem vi möter, säger Maria.

I sin nya roll som kyrkoherde vill Maria prioritera mötet med människor. Hon menar att det är i samtalen hon kan hjälpa till att lyfta sina medarbetare och sin församling, möjliggöra och ge dem förutsättningar att lyckas. Maria är en person som trivs i nuet och drivs av framtiden. Hon funderar mycket på vad som kommer att förväntas av kyrkan inom fem till tio år och hur vi som församling ska ska ta oss dit.

– Jag ser mycket fram emot att träffa mina medarbetare och församlingen. Upptäcka vilken längtan och vilka behov som finns, säger hon.

Läs mer om Svenska kyrkan Söderhamn Sandarne här

Det här är Maria Idänge

Det här gör jag när jag är ledig: Åker skidor, vandrar i skogen med hundarna, solar i stugan och umgås med nära och kära.

En okänd talang: Jag har arbetat med ädelstenar, guld och silver. Så jag har kunskaper inom gemmologi.

Jag äter helst: Är nollåtta-vegetarian och äter helst grillad lax med en god sallad.

Person jag beundrar: Som präst är det Jesus Kristus förstås. Men även min varma och kloka farmor.

Min favoritpryl: Bibeln förstås, den hänger med var jag än går. Och även en liten rund högtalare.

Lyssnar helst på: Just nu är det Adele, Zara Larsson, Frank Sinatra, Morgonandakten i P1 och P3 dokumentär.

Bäst med Söderhamn och Sandarne: Kombinationen av trivsam småstad, skärgård och landsbygd.