Därför firar vi påsk: ”Vi blir påminda om att behandla varandra bättre”

Påsken förknippas ofta med påskägg, god mat och en riktig familjehelg. Men varför firar vi egentligen påsk?
– Jag tror att det är väldigt viktigt att vi för vidare den kristna traditionen, säger Therese Onelius i Söderhamn-Sandarne församling.

Påskdrama i Ulrika Eleonora kyrka. Foto: Therese Onelius

Påsken uppmärksammas över hela världen och är kristendomens viktigaste helg. I Sverige firar många traditionsenligt med påskpynt, god mat och påskägg – men vet vi egentligen varför vi firar högtiden? Therese Onelius, pedagog i Söderhamn-Sandarne församling, hjälper oss att reda ut vad som gäller.

– Vi firar påsk för att Jesus dog och uppstod igen för oss människor. Han tog på sig våra synder. Så det betyder egentligen allt.

Läs mer om Svenska kyrkan i Söderhamn och Sandarne och se vad som är aktuellt i församlingen här.

Therese Onelius, pedagog i Söderhamn-Sandarne församling. Foto: Katarina Hansson

Svenska kyrkan i Söderhamn och Sandarne håller dramatiserade bibelberättelser som ger en bild av vad påsken handlar om. Till föreställningen bjuder man bland annat in barn i åldrar från förskola upp till årskurs tre.

– Barnen brukar tycka att det är lite konstigt att Jesus dör och sedan kommer tillbaka, men de tycker att det är spännande att få se ett drama i stället för att få läsa om det, säger Therese Onelius.

Många barn blir förvånade över att påsken handlar om mer än påskägg och påskmiddag. I Svenska kyrkans barngrupper pratas det mycket om varför vi firar högtiden.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att vi för vidare den kristna traditionen och att vi berättar vad påsken symboliserar. Det blir lätt så att man ser det som en tradition där vi ger varandra påskägg, äter godis och påskmiddag. Men det är inte därför vi firar påsk, berättar Therese Onelius och fortsätter:

– Påsken handlar om att Jesus återuppstår och tar på sig vår skuld, och att vi behöver bli påminda om att behandla varandra bättre.

 

Här ser du kommande gudstjänster, konserter och öppna program i Söderhamn-Sandarnes församling.

Kyrkorna i Söderhamn anordnar även en gemensam skärtorsdagsvandring. Det är en levande teater där besökare i alla åldrar får följa med Jesus från dagarna innan han blev korsfäst fram till att han återuppstod. Efter skärtorsdagsvandringen hålls en mässa i Ulrika Eleonora Kyrka i Söderhamn.

– Vi har gjort vandringen i många år. Det är ett samarbete mellan kyrkorna i Söderhamn och det brukar vara mycket folk som följer med. Sedan brukar det vara väldigt många som är med i kyrkan efteråt och firar mässa tillsammans, säger Therese Onelius.

Läs mer om Svenska kyrkan i Söderhamn och Sandarne och se vad som är aktuellt i församlingen här.

Församlingen i Söderhamn-Sandarne håller dramatiserade bibelberättelser som ger en bild av vad påsken handlar om. . Foto: Therese Onelius

Svenska kyrkan i Söderhamn och Sandarne möter många familjer varje vecka under hela året. Men vid påsk och andra stora högtider blir kyrkan ännu tydligare en plats för många att samlas och fira tillsammans med familjen och församlingen.

– Vi har påsknattsmässan som drar mycket folk precis som midnattsmässan vid jul. Det verkar vara en tradition och en stor grej för många här i stan vilket är väldigt roligt, säger Therese Onelius.

Här ser du kommande gudstjänster, konserter och öppna program i Söderhamn-Sandarnes församling.

Gudstjänster under påsken:

Torsdag 14/4 – Skärtorsdagsvandring 18.00 start vid Mariagården, avslutas med skärtorsdagsmässa i Ulrika Eleonora kyrka 19.00.
Fredag 15/4 – Långfredagsgudstjänst i Ulrika Eleonora kyrka 11.00.
Fredag 15/4 – Musikgudstjänst i Sandarne kyrka 17.00.
Lördag 16/4 – Påsknattsmässa i Ulrika Eleonora kyrka 23.30.
Söndag 17/4 – Högmässa i Ulrika Eleonora kyrka 11.00.
Måndag 18/4 – Annandagsgudstjänst i Sandarne kyrka 17.00.