Påskens löfte: ”Allt som tynger oss ska så småningom lyftas av oss”

Påsken närmar sig och är en av de allra viktigaste helgerna i kyrkoåret.
– Påskdagen är en dag som handlar om tro, hopp och kärlek och som påminner oss om ljuset i tillvaron också i coronatider. I kyrkan firas att Jesus befrias från döden och återuppstår med Guds löfte: Allt det som tynger människor ska lyftas av dem och det som stänger det verkliga livet ute ska försvinna.
TRÖST I PÅSK. – Många upplever i mötet med Jesus verkligen förstår allt som är lidande och nöd. För vad kan vara värre än att bli torterad och dö på ett kors? frågar Martin Garlöv. Foto: Magnus Aronson/IKON

TRÖST I PÅSK. – Många upplever i mötet med Jesus verkligen förstår allt som är lidande och nöd. För vad kan vara värre än att bli torterad och dö på ett kors? frågar Martin Garlöv. Foto: Magnus Aronson/IKON

Det säger Martin Garlöv, kommunikatör inom Svenska kyrkan i Söderhamn och Sandarne och fortsätter:

– Genom tiderna har människor i en utsatt situation tröstats av att Jesus själv upplevde livets skörhet, mörker och till och med döden. Och människor har fått tillbaka hoppet i berättelsen om hur livet vinner över döden genom att Jesus uppstår och levande möter människor som sörjer hans död.

Många aktiviteter i kyrkan i påsk

Ett kors, ett avrättningsredskap blir istället ett segertecken.
– Fröet som läggs i jorden gror och tränger igenom jordskorpan och utvecklas till en blomma eller en växt som ger frö och frukt. Jesus vänder upp och ner på hela livet, vänder det rätt. Från mörker till ljus.

Stilla veckan infaller veckan före påsk och är en del av fastan.
– För kyrkans folk är fastetiden en förberedelsetid och en tid för självreflektion: Vad har gått snett? Vad behöver ställas till rätta? Frågor som i dessa tider fått en ännu större innebörd för många, menar Martin som samtidigt är tydlig med att påpeka att just i tider av reflektion behövs gemenskap:

– Ingen ska behöva vara ensam med sina funderingar. Därför finns kyrkan och församlingen. Men att komma till kyrkan för en stunds eftertanke eller för att delta i en gudstjänst är inte möjligt för alla just i år, med restriktioner som ska hindra spridning av coronaviruset. Ulrika Eleonora kyrka  är öppen varje dag under stilla veckan och påskhelgen. Det ska firas gudstjänster, även om de blir anpassade och inte lika många som ett vanligt år.

Påsken firas i kyrkan för att påminna om att Jesus finns hos alla människor som tar emot honom.

– Öppna dig för det som är ljust och lita på att det finns hopp i livet. Då uppstår Jesus igen i varje människa. Genom att fira påsk hjälper vi varandra att erinra oss om att det här ljuset är möjligt hos alla, säger Martin och fortsätter:

– Påskaftonens midnattsmässa är väldigt uppskattad. Den börjar i mörker och så tänds påskljuset. Och med hjälp av det stora ljusets låga tänder man de små ljusen som alla gudstjänstdeltagare får. Det blir en symbol för hur ljuset sprids ut bland människorna.

Framtidstron är alltså inbyggd i påskfirandet.
– Hur mörkt det än är så finns det ett löfte om att det blir ljusare, att det kommer en gryning. Här är Jesu uppståndelse, som firas på Påskdagen, central. Kyrkan firar inte bara vad som hände för 2000 år sedan utan att livet segrar över döden gång på gång.  I den årstid då allt spirar.

Det är nu snödroppar och krokus blommar och alldeles snart blir det musöron på björkarna.
– Det går inte att sätta stopp för det. Och kanske just därför ska man ge sig själv chansen att i uppleva hopp och ljus och besöka en gudstjänst i påsk, avslutar Martin Garlöv kommunikatör i Svenska kyrkan i Söderhamn och Sandarne.

Påskens gudstjänster i kyrkans år

Skärtorsdag – Den sista påskmåltiden för Jesus med lärjungarna. Han instiftar nattvarden.

Långfredag – Nu följer bibeltexterna Jesus timme för timme: om hur han fängslas och torteras, korsfästs och läggs i graven.

Påskafton – Över hela jorden samlas människor i natten till söndag för att se påskljuset tändas och börja fira Jesus uppståndelse.

Påskdag – Påskfirandet fortsätter med högmässa i en kyrka klädd i vitt med påskliljor och många ljus.

Annandag påsk – Lärjungarna möter den levande Jesus på olika sätt. Två av dem på flykt från Jerusalem träffar en främling på vägen. Då de bjuder honom på kvällsmat visar det vara Jesus och de skyndar tillbaka för att berätta för de andra.

Hitta gudstjänsttider och kyrkornas öppettider på församlingens webbplats www.svenskakyrkan.se/soderhamnsandarne