Musiken fyller många behov i Söderhamn-Sandarne församling

Vilken roll fyller egentligen musiken och körsång i kyrkans verksamhet? Kyrkomusikerna Eva Björk och Lennart Ericsson berättar om sitt meningsfulla arbete och den glädje som musiken ger i många människors liv. Läs mer om kyrkomusikens och körernas verksamhet i Söderhamn-Sandarne församling.

Foto: Alex & Martin/Ikon

Vid årsskiftet 2018 slogs två församlingar ihop och bildade Söderhamn-Sandarne församling. Eva Björk har ett speciellt ansvar för Sandarne och Lennart Ericsson för Söderhamn, men de har ett nära samarbete vilket är en styrka. Arbetsmiljön är bland annat den vackra träkyrkan i Sandarne och den anrika 1600-talskyrkan Ulrika Eleonora i Söderhamn.

Eva och Lennart är kyrkomusiker i Söderhamn Sandarne församling.

Vilken funktion fyller då musiken i er församling?
–Plocka bort musiken från kyrkan, frågar sig Lennart, vad blir då kvar?
– Det fyller så många behov, fyller Eva i. Musiken kan färga så många sammanhang. Har man musiken i sin hand så har man en fjärrkontroll på något sätt. Inte minst kan musiken göra att människor känner sig avspända i en spänd situation. Till exempel på en begravning då all tystnad inte är av godo. En del tystnad är plågsam. Då fyller musiken en viktig roll för att göra människor mer mottagliga för det som kommer.
– Musik bidrar också till ökad trivsel, en stunds ro och avkoppling i människors ofta stressade vardagsliv. Möjligheten att med musik kunna varva ned och känna ro är faktiskt en hälsofaktor, förklarar Lennart.
– Psalmerna innebär även en trygghet för många, säger Eva. Psalmerna skapar en ro i en orolig värld.

Läs mer om våra körer här!

En viktig del av Eva och Lennarts arbete handlar om att leda Capellakören i Sandarne och Ulrika Eleonora-kören i Söderhamn.
– Capellakören hör till församlingen sedan länge, berättar Eva, och har en lång historia. Precis som Ulrika Eleonora-kören är det en blandad kör och körerna är en viktig del av församlingen.
– I Söderhamn har vi ett jätteprojekt då vi sätter upp Brahms Requiem, berättar Lennart. Det är jätteroligt men otroligt mycket arbete där det blir en stor orkester på 30 personer i samarbete med Ulrika Eleonora-kören på ca 40 personer. Det kommer att bli en fantastisk uppsättning som rymmer en stor dynamik med allt från violinister, harpa, pukor, blåsare och solister.

Foto: Alex Giacomini/Ikon

Planerar inför julen
I Sandarne planeras det redan nu för de stora högtiderna som kommer med advent och jul.
– Under högtiderna så märker vi på gensvaret vilket stort behov musiken svarar mot. Musiken skapar ett sammanhang och ger en möjlighet för många att känna sig hemma i kyrkan. Sedan är det viktigt att nämna att vi ju sjunger och spelar på fler tillfällen än Gudstjänster. Vi spelar på födelsedagsfester, på soppluncher och på besök på äldreboenden. När vi spelar för dementa så märker vi hur de trots bristande minne kan sjunga och nynna med i äldre psalmer. Det är viktigt att se att musiken finns med hela tiden i församlingslivet, även vid sidan av det som annonseras. Vi ger självklart lika mycket i alla sammanhang, berättar Eva.

Klicka här om du vill se vad som händer härnäst i församlingen!

Även om Gudstjänster har litet färre besökare än de haft tidigare i Söderhamn-Sandarne församling så drar konserter ofta en stor publik.
– För oss finns det en viktig inkluderingstanke i att vi kan erbjuda alla konserter kostnadsfritt. Det finns stora klyftor i samhället och därför känns det bra att kunna ge förmånen till våra församlingsmedlemmar att lyssna på fin musik utan att betala för det, säger Eva.
– Här kan man även nämna att du aldrig betalar för församlingens kyrkomusiker, till exempel vid en vigsel, fyller Lennart i. Själva vigseln med en vacker ceremoni, vacker lokal, präst och musik innebär ingen kostnad för brudparet. Det är värt att tänka på när det pratas om att det är så dyrt att gifta sig. Samma sak med dopet då man kostnadsfritt får låna dopklänning. Det kan vara värt att påminna om hur mycket man får för medlemsavgiften i Svenska Kyrkan. För oss som kyrkomusiker så handlar det om att vi alltid i alla tillfällen ger 100%. Även om vi spelat Blott en dag för den hundrade gången så måste det alltid finnas känsla och närvaro.

Barnkören är en viktigt del i församlingens arbete. Foto: Magnus Aronson/Ikon

En annan viktig del av församlingens musik ligger i barn- och ungdomsverksamheten.
– Barnmusiken står våra duktiga barnledare för. Så det finns ju musik där vi inte är med och producerar också. Sedan har vi de fina ungdomsmässorna som är en gång i månaden på måndagskvällar inne i Söderhamn där vi är med och spelar, berättar Lennart.

Vilken roll spelar församlingen i samhället?
– 
Vi står kvar och fortsätter med det som vi alltid har erbjudit och står för något gott i samhället. Det finns Gudstjänster varje söndag där man alltid är välkommen. Vi har soppluncher och många träffar. Jag kan se kyrkan som ett armeringsjärn i samhället. Oavsett hur livet ser ut är man alltid välkommen hit. Vi är en fast punkt i en föränderlig värld, förklarar Eva.
– Jag tror på uthållighet, ibland blir det torrtider, men trägen vinner, fyller Lennart i. Det är viktigt att man upplever att kyrkan finns mitt i samhället och inte bara ses som en andlig brandkår utan har en kontinuerlig verksamhet som hela tiden är inbjudande.

Läs mer om vad vi har för barnaktiviteter här!

Hur trivs ni med ert arbete som kyrkomusiker?
 – Det är en glädje att få jobba med människor och musik. Musiken når utanför kyrkans väggar, säger Lennart.
– Många som inte säger att de är religiösa, älskar kyrkomusiken, fyller Eva i. Många säger ”jag kan inte hålla mig borta för musiken är så fantastisk”. Det är viktigt att alla är välkomna och kan höra till.

Vill du bli medlem i Svenska Kyrkan? Klicka här!

Kommande event

 

Konsert i Ulrika Eleonora Kyrka

Brahms Requiem framförs av Ulrika Eleonora-kören med stor orkester och solister.

Söndag 18:e november kl 17

Fri entré.

 

Konsert i Sandarne Kyrka

Advents- och luciakonsert med Capellakören, musiker och solister.

Onsdag 12:e december kl 19.

Fri entré.