Låt jul och advent ge dig glädje och frid

För många människor är december en månad när stressen är som mest påtaglig, plånboken som mest gapande och förväntningarna som högst ställda. I den kristna tron handlar advent om något helt annat än hets och konsumtion. Den handlar om glädje, gemenskap, frid och väntan.
– Vi kanske skulle må bra av att skruva ned istället för att skruva upp, säger Lars Nilsson, präst och kyrkoherde i Söderhamn och Sandarne församling.

Fotograf: Ralf Elo

Adventstider. De kan vara mysiga, stämningsfulla och ganska underbara. Men också stressiga, med långa att göra-listor och höga förväntningar, både från oss själva och från andra.
I den kristna tron inleder advent kyrkoåret och handlar snarare om lugn, eftertanke – och väntan.
– Jag älskar advent men är också en smula kluven. Historiskt är advent en fastetid men i dag handlar det mer om att festa snarare än om att fasta. Själv kan jag längta efter ett enklare liv under den här perioden, säger Lars Nilsson.

I Svenska kyrkan är första advent en festsöndag medan de tre följande söndagarna är förberedelsesöndagar som manar till eftertanke och kontemplation.
– De har en tydlig prägel av väntan, men vi lever med en dubbelhet eftersom vi i kyrkan också firar julavslutningar och andra festligheter. Jag älskar det med, vi ska ta vara på festtillfällena i våra liv. Vi som kyrka kan vara föredömen och visa att det blir jul även fast det är stökigt hemma eller om skinkan inte hinner griljeras. För oss är julnattens händelser i fokus.

Vill du vet mer om vad som händer i församlingen under jul och advent? Se här.

Efter första advent intensifieras gudstjänstfirandet i kyrkan för att sluta i det stora firandet av Jesu födelse, vilket märks i texter, psalmer och riter under denna tid.

En mycket uppskattad händelse är när personal ur församlingen tillsammans med ideella krafter arrangerar ett julspel för förskole- och lågstadiebarn.
– Det är väldigt populärt, närmare 500 barn får ta del av när vi berättar om julens berättelser i form av ett drama. Det är något att se fram emot, säger Lars Nilsson.

På julafton bjuds allmänheten traditionsenligt in att tillsammans bygga upp julkrubban i de två kyrkorna i församlingen. Och på natten blir det julnattsmässa i Ulrika Eleonora kyrka.
– Det är peaken av hela det här firandet, då vi firar Jesu födelse med musik. Det brukar locka flera hundra besökare och är en av årets roligaste gudstjänster. Det är ett fantastiskt sätt att få avsluta julaftonen på.

Musiken under advent och jul är ett mycket viktigt inslag i Söderhamn och Sandarne församling.
– Mycket av julmusiken härstammar ur kyrkomusiken och jag tror att gemene man känner att den är betydelsefull, att man känner igen psalmerna och att det blir lite som att komma hem. Även för korister och övriga musiker tror jag det betyder något extra att få musicera kring texterna om Jesus födelse, oavsett om man är kristen eller inte. Det är musikens styrka, att den ofta talar till människors innersta, säger Nicklas Jonsson, en av församlingens kyrkomusiker.

Lördag 21 december sätts ett juloratorium upp i Ulrika Eleonora kyrka med traditionella texter i moden tappning.

Nicklas Jonsson har även ett mål att få igång ett gammalt klockspel som inte använts på länge. Kyrkorgeln byggdes 1992 och i samma veva installerades ett klockspel med mikrofon i orgeln som kopplades till klockstapeln. Musik ska kunna höras över hela Söderhamn.
– I februari ska vi börja med lunchmusik, det vore roligt att inleda dessa med klockspelet, säger han.

Söderhamn och Sandarne församling finns också till extra för de utsatta under denna månad.
– Här försöker vi göra det lilla vi kan. Har man det tufft ekonomiskt kan man söka bistånd, och vi delar också ut matkassar till utsatta familjer som skänkts till oss av Odd Fellow, berättar Lars Nilsson.

Gudstjänster och konserter i helgerna  

Jul, nyår och trettonhelg firas många gudstjänster och det är tid för konserter. Hitta alla tillfällen i församlingens kalender på webben och i annonser i Söderhamns-Kuriren.
Klicka här för att komma till kalendern.

Julinsamlingen För flickors rätt

Svenska kyrkans internationella insamlingskampanj inför jul har i år unga flickor i fokus. Pengarna används för att bekämpa ​de orättvisor och övergrepp som en flicka drabbas av bara för att hon är flicka. Lämna ditt bidrag i kollekten i kyrkan eller i församlingens insamlingsbössor. Sätt in pengarna på giro eller swisha.

Läs mer och ge din gåva här.