Konfirmationen blev en upplevelse utöver det vanliga

Nu är det dags att anmäla sig till höstens konfirmationsläsning hos Svenska kyrkan i Söderhamn och Sandarne. För deltagarna väntar nya vänner och många skratt, men också en chans att lära sig mer om sig själva.

Fotograf: Magnus Aronson/IKON

De fyra kompisarna Maja Lindström, Elsa Inansci, Lisa Ek och Nina Andersson är några av de ungdomar som konfirmerades hos Söderhamn-Sandarne församling första helgen i maj. Så här efteråt är det framför allt gemenskapen med kompisarna och ledarna och den härliga stämningen som de tycker har gjort konfirmationsläsningen till ett oförglömligt minne.
– Bland det allra roligaste var de tre gånger vi åkte på läger till stiftsgården Undersvik. Där kunde vi koppla bort oss från våra mobiler, lära oss en massa, göra saker tillsammans och bara umgås. Det var verkligen fint, säger Elsa.
– Efter första lägret fick vi deltagare även bättre kontakt och började prata mer med varandra, berättar Lisa.

Förutom lägren har konfirmationsgruppen haft undervisning två timmar kvällstid varannan vecka. De fyra kompisarna hade diskuterat sinsemellan innan de anmälde sig. Ett par av dem var lite tveksamma.
– Jag tänkte att det skulle bli för mycket prat om Gud och Jesus. Men det var på ett helt annat sätt och så olikt skolan. Det handlade mer om att göra övningar och lära känna varandra. Men jag har förstås lärt mig mycket, mycket mer om kristendomen också, och tycker att jag har bättre förståelse för religion nu än innan, säger Elsa.

Vill du läsa mer eller kanske anmäla dig direkt? Här kan du göra det.

Maja, Lisa och Nina håller med. De trodde att deltagarna förväntades kunna en massa om kristendom, men insåg snart att konfirmationsläsningen var till för alla och att kyrkan är en plats där man kan vara sig själv. De tycker att de samarbetsövningar och värderingsövningar som gruppen hade under året har varit roliga och intressanta.
– Då diskuterade vi frågor som hur man ska vara mot sina kompisar och sin familj. Jag har lärt mig väldigt mycket. Jag tycker att jag har hittat mig bättre själv på något sätt, berättar Maja.

Elsa, som tvekade innan, tycker att konfirmationen är bland det bästa hon har gjort och Nina säger att det var en upplevelse som inte liknar något hon har varit med om tidigare. En orsak till att det blev så lyckat tror de är att konfirmationsledarna var så bra på att ta hand om alla.
– De betydde jättemycket för att det blev så bra. De var roliga, snälla och peppande. Vi har skrattat jättemycket tillsammans, säger Elsa.

Tjejerna rekommenderar verkligen andra att börja konfirmationsläsningen. Inte minst verkar de flesta killar idag avstå från att anmäla sig.
– Kanske är de rädda för att det ska verka töntigt. Men strunta i vad andra tycker och prova i alla fall, säger Elsa.

Snart väntar en resa till Göteborg för alla konfirmerade och deras ledare. Besöket på Liseberg är något som deltagarna har pratat mycket om under året och verkligen ser fram emot.

 

Fakta om konfirmationen

Det kommande läsåret kommer konfirmandgruppen från och med 1 oktober att träffas varannan tisdag. Konfirmationen kommer sedan att äga rum i maj 2020. Det är vare sig något krav på att vara döpt eller medlem i Svenska kyrkan för att anmäla sig till gruppen. Konfirmationsläsningen vänder sig i första hand till den som ska börja årskurs 8 eller 9 i höst.
Mer information och anmälan finns här!

 

Konfirmation för vuxna
Är du över 20 år och funderar på konfirmation? Om du inte konfirmerade dig i tonåren finns alltid chansen att göra det som vuxen. Erbjudandet om konfirmation går aldrig ut.

Här kan du läsa mer om konfirmation för vuxna

Konfirmation för ungdomar 16-20 år

Valde du av någon anledning inte att konfirmera när du gick i högstadiet?  Du kan konfirmera dig när som helst i livet efter det att du fyllt 14 år. För dig som nu är mellan 16-20 år erbjuder församlingen en egen grupp,här kan du läsa mer.