Gud & spaghetti, mammaträffar, tjejgrupper i en välkomnande kyrka

Svenska kyrkan i Söderhamn och Sandarne bjuder in hela samhället till middag på måndagkvällarna. Det är en av alla aktiviteter som Therese Onelius och hennes kollegor anordnar för att ge barn, ungdomar och vuxna i alla åldrar en gemenskap, glädje och förståelse för Svenska kyrkan.

Gud & spaghetti, mammaträffar, tjejgrupper i en välkomnande kyrka

Gud & Spagetti har blivit ett begrepp i Söderhamn då Svenska kyrkan bjuder in till middag för allmänheten en måndag i månaden. Therese Onelius som arbetat i Svenska kyrkan i 20 år berättar vad som ligger bakom denna satsning.
– Vi startade det för några år sedan för att kunna ge möjlighet för familjer att komma iväg till kyrkan på vardagar. Många har inte tid eller möjlighet på helgerna och på det här sättet så kan vi öppna upp kyrkan för alla. Från början var det 25-30 personer som kom, nu är vi uppe i 80-90 deltagare varje gång. För vuxna kostar maten 30 kr, men för alla barn under 18 år är det gratis. Det är kul att det är en så stor bredd av de som kommer med äldre, nyanlända och barnfamiljer.

Vilken respons har ni fått?
– Vi har fått otroligt positiv respons, att folk tycker det är trevligt att umgås tillsammans. Är en hel del ensamstående som på det här sättet kan utöka sitt nätverk. Vår förhoppning är att aktiviteter som det här kan få en positiv inverkan på samhället. Alla behöver vi träffas mer över gränserna, därför behövs det mer av sådana här träffar där alla är välkomna och kan känna sig delaktiga. Det är en viktig roll som vi har att fylla i kyrkan förklarar Therese.

Här kan du läsa mer om vår Diakoniverksamhet

Vilka fler aktiviteter har ni i kyrkan?
– Vi har en lång rad verksamheter. Bland annat öppet hus verksamhet för alla föräldrar och barn, mammaträffar, miniorer, juniorer och en tjejgrupp för tjejer som går i klass 5 och 6. Våra öppna hus har faktiskt bedrivits ända sedan 1970-talet, där vi leker, sjunger, fikar och umgås med föräldrar och barn. Det är öppet tre dagar i veckan, tre timmar varje gång. Jag har nu jobbat i fem och ett halvt år i Söderhamn och det är verkligen fint att kunna se barnen utvecklas och växa upp från att de är pyttesmå till de kommer upp i förskoleåldern. Det blir också ett nätverk för föräldrarna och att till exempel de som har fått sitt första barn kan lära av de som är mer erfarna föräldrar. Många tycker det är skönt att komma hemifrån, dessutom är det ju många aktiviteter som kostar. Därför försöker vi bedriva all barnverksamhet kostnadsfri, även fika bjuder vi på berättar Therese.

Verksamheten med mammaträffar startade Therese för fem år sedan då hon hade positiva erfarenheter av hur de fungerade i en tidigare församling hon arbetat i.
– Vi träffas en kväll i månaden utan barn då vi kan prata om saker som händer i familjen, pyssla och fika tillsammans. Det är för att mammor ska få en möjlighet att komma hemifrån och dela erfarenheter med varandra. Det är viktigt att vi alla får egentid och inte minst förstås mammor. Alla mammor är välkomna oavsett om de har ett eller tio barn.

Här kan du läsa mer om våra aktiviteter för barn!

Vilken respons får ni från mammor som är med?
– Den feedback som vi fått är att många tycker det är väldigt kul och skönt att få något att göra för sin egen del. Dessutom uppskattar dem att det inte krävs något för att komma, utan alla kommer som de är. Inga prestationskrav som det är så mycket av i samhället i övrigt. Det är väldigt mycket glädje och värme i våra träffar berättar Therese.

Therese är själv fyrabarnsmor och har dessutom två bonusbarn. Och kommer ursprungligen från Östersund.
– Jag började först i Svenska kyrkan med att jobba med städning och att sköta om kyrkogården på sommartid. Sedan blev jag tillfrågad om att gå en tjejgruppsutbildning 1998 och ända sedan dess har jag faktiskt jobbat med tjejgrupper. För mig är det viktigt att försöka vara positiv, tänka framåt och att inte se hinder. Jag tycker verkligen om människor.

Therese berättar om den tjejgrupp som finns i Östanbo där tjejer som går i femman-sexan. Vi startade verksamheten för att föräldrar tog kontakt med oss på grund av att det var stökigt i skolan.
– På träffarna pratar vi om mobbing, kärlek, hur man ska bemöta lärare, föräldrar och andra vuxna. Vi arbetar också med att stärka tjejerna i sig själva, så att de får lättare att prata med varandra på ett respektfullt sätt. Sedan leker vi och har roligt tillsammans, det är jätteviktigt. Nu har vi drivit den här verksamheten i fyra år och det känns som att vi fått till en väldigt positiv utveckling. Många av barnen kommer ju också tillbaka till oss i konfirmandåldern. Den här verksamheten är kostnadsfri och också helt fri från prestation. Vi lär ut hur de ska vara med varandra och även återknyta till Bibeln förklarar Therese.

Läs mer om vår tjejgrupp!

En annan viktig ungdomsverksamhet är miniorer för barn från sex-nio år och juniorer som är för barn från tio-tolv år. Miniorerna träffas på tisdagar på Mariagården och dessutom finns en grupp som träffas på torsdagar i Östanbo bönhus.
– Vi har ett tak på max 20 barn per grupp och det är väldigt uppskattat av både barn och föräldrar. Barnen blir ditskjutsade och sedan har vi en samling, bjuder på frukt och även en aktivitet varje vecka såsom lekar, tävlingar och pyssel. Vi avslutar alltid varje träff med en slutsamling då vi läser i Barnens Bibel och ber tillsammans säger Therese.

Verksamheten för juniorer har ungefär samma innehåll, men barnen kommer själva direkt från skolan och vi börjar alltid med ett gemensamt mellanmål.
– De träffas varje tisdag mellan 1430-1600 men vi har öppet från 1345 så att de kan komma direkt när de slutat. Det är också uppskattat att åka på läger tillsammans då de också träffar barn från andra församlingar.

Sammantaget är de 3 anställda på barn & familjeområdet där Therese arbetar heltid, Anna Hedman och Sofie Mattson arbetar halvtid. Dessutom har vi Andreas Onelius som arbetar heltid bara med ungdomar förklarar Therese. Verksamheten handlar inte bara om gruppaktiviteter. Möten med enskilda är en viktig verksamhet också.
– Jag har mycket personliga samtal med både familjer och barn för att ge stöd och råd eller bara låta folk prata av sig. Dessutom hjälper vi även
familjer som hamnat i riktigt svåra ekonomiska situationer. Kanske kan vi inte hjälpa till med pengar, men då försöker vi hjälpa till med kläder och skor till barnen till exempel. Jag får verkligen så mycket tillbaka av att arbeta för Svenska kyrkan i Söderhamn säger Therese avslutningsvis.

Här kan du se vad som händer just nu i Söderhamn-Sandarne församling!