Ett hoppfullt påskfirande väntar – Moa om speciella påsken för Söderhamn-Sandarne församling: “Ett ljust budskap”

Vi går mot ljusare tider och påsken är en viktig del av både Sveriges historia och den kristna tron. I Svenska kyrkan i Söderhamn och Sandarne pågår förberedelserna i Ulrika Eleonora kyrka för fullt.
– Jag ser verkligen fram emot midnattsmässan, säger Moa Hylén, kyrkvärd.

Moa Hylén, kyrkvärd i Svenska kyrkan i Söderhamn och Sandarne, ser fram emot påskfirandet.

Påsken är en av de äldsta högtiderna i Sverige och även den viktigaste för den kristna kyrkan. 2020 var en speciell tid och även årets firande blir annorlunda på grund av pandemin.

Men enligt Moa Hylén, kyrkvärd i Svenska kyrkan i Söderhamn och Sandarne, kommer de inte tumma på varken antal mässor under påsken – eller de traditioner som är kopplade till den kristna tron.
– Vi anordnar flera mässor och gudstjänster under påsken. Allt är som vanligt förutom att vi bara kan ta emot åtta besökare per tillfälle, men vi kommer att sända långfredagens gudstjänst och högmässan på påskdagen digitalt, säger hon.

Här hittar du Söderhamn-Sandarne församlings kalender med gudstjänster och andra händelser

”Midnattsmässan är speciell”, menar Moa Hylén.

Moa Hylén, 22, har varit aktiv medlem i Svenska kyrkan i Söderhamn och Sandarne sedan 2014. Hon är förutom kyrkvärd även konfirmandledare, ledamot av verksamhetsrådet och hon ska även kandidera till kyrkorådet senare i år. För henne är påsken en speciell högtid.
– Jesus blev dömd, korsfäst och begravd. Han åt även den sista måltiden, som är den första nattvarden, innan han blev dömd. Det är en speciell känsla på mässorna kring påsk. Sångerna är så härliga och det är en fin gemenskap i kyrkan. Det är även en brytpunkt mellan vinter och vår, säger hon.

Se församlingens gudstjänster digitalt på Facebook

Moa vid klocktornet från år 1748.

Under den första kristna tiden var påsken den helg på året då alla dop samlades och klarades av i kyrkan. Då var det oftast ungdomar och vuxna som döptes, men glädjen under påskhelgen håller i sig än idag om än under andra former.
– Jag ser verkligen fram emot midnattsmässan som anordnas på påskafton. Den börjar halv 11 på natten och vi tänder bland annat ett nytt påskljus som ska följa med fram till nästa påsk, säger Moa Hylén och betonar att precis som alla andra gudstjänster både före och efter påsk får bara åtta personer delta i mässan.

Läs mer om Söderhamn-Sandarne församling här

Ulrika Eleonora kyrka i Söderhamn, som många klassar som en av Sveriges vackraste kyrkor.

Svenska kyrkan i Söderhamn och Sandarne har av tradition uppmärksammat sambandet mellan den kristna påsken och den judiska. Varje år brukar en så kallad sedermåltid ätas i församlingsgården vid Ulrika Eleonora kyrka.
– I år blir det ingen måltid, men vi kommer att göra vårt bästa för att alla ska bli nöjda och glada. Påsken är en högtid med ett ljust budskap. Det viktigaste är gemenskapen, oavsett om vi är hemma eller i kyrkan. Jag ska fira med min familj i år och om jag inte ska jobba som kyrkvärd så hoppas jag att jag får en plats på någon av gudstjänsterna, säger Moa Hylén.

Ta del av Söderhamn-Sandarne församlings Youtube-kanal

Ett vanligt år bjuder församlingen in förskolornas och skolornas barn till en dramatiserad påskberättelse i Ulrika Eleonora kyrka. I år hindrar pandemin dessvärre barnen från att samlas i kyrkan. Istället har en video (se nedan) skickats ut till förskolor och skolor.