Det har aldrig varit enklare att låta döpa sitt barn eller sig själv – Prästen Karolina Pernling berättar: ”Genom dopet firas livet, gemenskapen och hoppet ”

Under tre dagar bjuder nu Mora församling in till drop-in- dop.
– Döp ditt barn eller dig själv. Vi ordnar plats, kyrka, musik och picknick. Och självklart är också dina nära och kära välkomna, säger församlingsprästen Karolina Pernling.

Karolina Pernling, församlingspräst.

Dopet är något av det mest kärleksfulla du kan ge till dig själv eller ditt barn.

– Det är ett sätt att fira livet och ett sätt att fira gåvan av litet barn. Men det är också jättefint att fira livet genom dopet av ett äldre barn, av en tonåring eller genom att låta döpa sig själv, säger Karolina och fortsätter:

 

– Genom dopet firas tillhörigheten, hoppet att det finns något större och att få tillhöra en ännu större gemenskap, både den som har varit, det som är och det som kommer. Och att få vara sedd och älskad.

 

Av tradition firas dopet ofta tillsammans med familj och vänner i kyrkan men också i hemmet, i trädgården, vid favoritfäboden eller vid finaste sjön.

– Den som döps blir medlem i Svenska kyrkan och får en tillhörighet till alla som är döpta. Lokalt, nationellt och internationellt så bildar vi en stor gemenskap. Sen väljer du själv om du vill göra det tydligt eller inte. Men den finns ju ändå där oavsett vilken kyrka man tillhör.

 

Tanken på drop-in-dop har funnits ett tag i Mora församling. Behovet av ett enklare dop finns och genom drop-in så blir dopet riktigt lättillgängligt.

– Ett dop behöver inte vara så stort. Också lite enklare dop är jättefina och de är lika betydelsefulla.

– Dopet är ett sätt att fira gemenskapen med andra och själva livet. Och nu gör vi dopet extra lättillgängligt, säger Karolina Pernling, präst i Mora församling.

 Drop-in-dopet kommer att ta cirka 20 minuter och börjar med ett kort förberedande samtal. Därefter sker dopet i kyrkan och avslutas med att samtliga närvarande bjuds på en liten picknick.

– Picknickpåsen kan ätas i parken eller i församlingshemmet där vi har gemenskap tillsammans.  Och självklart är gäster välkomna.

 

Dopen sker mellan klockan 10 och 15 vid tre kyrkor i Mora församling vid tre olika tillfällen.

– Den 28 augusti finns vi i Sollerö kyrka, den 29 augusti i Våmhus kyrka och den 11 september sker drop-in-dopen i Mora kyrka.  

 

Dopkläder för bebisar och barn upp till två år finns att låna och för ungdom finns kåpa att låna. 

– Men man kan också ha helt vanliga kläder, kull- eller maskläder, festkläder – ja man klär sig så som man känner för helt enkelt. 

Genom dopet firas livet

Och glöm inte att dopet faktiskt får vara riktigt lekfullt. Det finns ingen uppförandekod för dop.

– De mindre barnen får gärna leka med vattnet.  Det blir oftast väldigt fint, säger Karolina och fortsätter:

 

– Många tror kanske att dopet ska vara så stelt. Men så är det inte, man får röra sig, får gå omkring och man får vara med och utforma väldigt mycket.  

 

För att delta i drop-in-dopet behövs en föranmälan. Den görs via hemsidan eller till Mora församlings telefon.

– Vi tycker att dopet ska vara lättillgängligt och drop-in-dop är ett sätt att möjliggöra enkla dop. Men vi försöker också lösa andra former av dop på den plats man önskar. Så det är bara att höra av dig med dina önskemål, avslutar Karolina Pernling präst i Mora församlig.