Här är allt du behöver veta om årets stora kristna fasta: ”Du behöver inte avstå från att äta”

Årets största fasta i kristendomen börjar på askonsdagen och avslutas på påskafton. Men det är fortfarande många som tror att fasta innebär att man avstår från att äta.
– En kristen fasta kan lika gärna vara att avstå från tv-tittande, godis, alkohol, kött, eller något annat, säger Dalle Dahlgren, pedagog på Svenska kyrkan Mora.

Dalle Dahlgren, pedagog på Svenska kyrkan Mora. Foto: Ludwig F Rytter

Årets största kristna fasta inleds alltid på en onsdag, men inte på samma datum. Det är när påskdagen infaller som styr när fastan inleds. I år börjar den 40 dagar långa fastan den 2 mars och avslutas på påskafton. Dalle Dahlgren, pedagog på Svenska kyrkan Mora, berättar att under fastetiden före påsk tänker vi på Jesus som gick genom lidandet och döden mot uppståndelse och ett nytt liv.

– Att fasta är att avstå från något för att vinna något annat. Samtidigt är det många som tror att den religiösa fastan bara går ut på att inte äta. Idag finns det en mer modern syn på fasta, säger han.

Läs mer om Svenska kyrkan i Mora och deras arbete här.

En gammal missuppfattning är att fastan innebär att du inte ska äta.

Du kan till exempel fasta genom att ge av din tid. Om du avstår från något, som till exempel att låta bli att gå in på sociala medier under några dagar, så kan du ge den tiden till någon som är ensam. Det kan vara en gammal släkting eller en vän som du inte har träffat på länge – och som du vet hade uppskattat ett besök.

– Bara en liten förändring i vardagen kan göra stor nytta för någon annan. Din granne kanske inte orkar skotta snö i år, men är för stolt för att be om hjälp. Lägg undan din mobil eller surfplatta och gå ut och skotta snö, eller ge en hand åt någon som ska flytta, eller är i behov av annat stöd, säger Dalle Dahlgren.

Besök Svenska kyrkan i Mora och ta del av deras verksamheter – läs mer här.

”Fastan ger oss tid för eftertanke och bön, och tid att växa i tron”, säger Dalle Dahlgren. Foto: Ludwig F Rytter

Han berättar att du kan bidra och göra skillnad på flera olika sätt. Varje gång du köper något som är onödigt så kan du lägga samma summa i en insamlingsbössa. Det kan vara ett klädesplagg som du inte behöver, eller ännu en chokladkaka.

– Då kommer dina pengar till nytta. Det skapar även eftertanke och kan minska onödiga inköp. Köpstopp är också en typ av fasta. Men fasta handlar inte bara om att avstå saker, säger Dalle Dahlgren.

Läs mer om Svenska kyrkan i Mora och deras arbete här.

Fastan är nämligen en bra tid att stanna upp och reflektera över livet. Dalle Dahlgren betonar att du inte behöver grubbla i ensamhet. Svenska kyrkan erbjuder kostnadsfria samtal som rör alla ämnen.

– Fastan ger oss tid för eftertanke och bön, och tid att växa i tron. Vi är många som arbetar här och möten med människor är en del av vår vardag. Du kan prata med oss om allt. Vi berättar även gärna mer om den kristna fastan, säger han.