Detta är skillnaden på alla helgons dag och halloween: ”Dela upp högtiderna”

Vad är det för skillnad på alla helgons dag och halloween? Monica Spännar, församlingsassistent på Svenska kyrkan Mora, reder ut alla frågetecken. Här är allt du behöver veta om höstens högtider.
– Du är även varmt välkommen till Prästgården Sollerön. Vi kommer att ha massor av aktiviteter och spökvandring för de lite äldre barnen, säger hon.

Monica Spännar, församlingsassistent på Svenska kyrkan Mora

Halloween brukar kallas för barnens högtid, men bland allt bus, godis och roliga upptåg är det lätt att glömma bort alla helgons dag. När du har hängt upp maskeradkostymen och smaskat i dig den sista chokladbiten är det dags att varva ner – och minnas våra nära och kära som inte längre finns ibland oss.

– Det är många som väljer att besöka kyrkogården för att tända ljus på gravarna. När vi pratar om de olika högtiderna med våra barn i församlingen och i skolan försöker vi att dela upp högtiderna. På halloween håller man onda andar borta, och på alla helgons dag hedrar vi de som har lämnat oss, säger Monica Spännar, församlingsassistent på Svenska kyrkan Mora.

Läs mer om Svenska kyrkan Mora – här hittar du kalender, höstens evenemang, info om församlingens olika kyrkor och mycket mer.

Halloween infaller alltid den 31 oktober och är en keltisk högtid från Irland och Skottland. Alla helgons dag är alltid en lördag, mellan den 31 oktober och 6 november, och har sitt ursprung inom kristendomen. Om du vill hedra och minnas de döda ska du kryssa för den 5 november i kalendern i år.

– Förra året anordnade vi aktiviteter i Prästgården Sollerön för att hjälpa barnen att förstå skillnaden mellan halloween och alla helgons dag. Vi hade bland annat spökvandring för de större barnen, och tipspromenad samt pyssel för de mindre deltagarna, berättar Monica Spännar.

 

Här hittar du mer information om höstens alla olika evenemang hos Svenska kyrkan Mora. 

Hon berättar att det blev en succé och därför har de bestämt sig för att bjuda in allmänheten till Prästgården Sollerön i år igen. De kommer att anordna tre olika aktiviteter under veckan med fokus på de båda högtiderna med start den 29 oktober.

– Alla är välkomna. Vi börjar med att lyfta fram halloween. Tipspromenaden förra året var jättepopulär så den kommer vi att anordna igen. Det blev mycket samtal kring frågorna som handlade om de olika högtiderna. Självklart kommer spökvandringen även tillbaka, säger hon.

När alla helgons dag kommer på tal brukar döden bli ett naturligt samtalsämne för barnen. Det tycker Monica Spännar är bra. Hon förklarar att alla utrycker sorg på olika sätt, även barn.

– Vi ska inte göra samtal om döden komplicerat. Döden är en naturlig del av livet. Det viktigaste är att prata om det. Det är många barn som till exempel har en mormor eller morfar som har dött så många är inte främmande inför ämnet, berättar Monica och betonar att när dagens samhälle blir allt stressigare har Svenska kyrkan Mora en viktig roll.

– Vi finns här för alla som behöver prata. Du varmt välkommen till oss året om.

Läs mer om Svenska kyrkan Mora – här hittar du kalender, höstens evenemang, info om församlingens olika kyrkor och mycket mer.