Här är Mora församlings nya projekt: ”Vi vill stärka människors egenmakt”

Idag står många människor utanför arbetsmarknaden. Samtidigt som finns det massor av arbetsuppgifter i samhället som inte blir utförda. Det är bakgrunden till Mora församlings nya satsning.
– Vi vill att de som står långt från arbetsmarknaden får en chans att komma ut i arbete med hjälp av anpassade anställningar, säger Ludwig F. Rytter, verksamhetsutvecklare.

Ludwig F. Rytter, verksamhetsutvecklare i Mora församling.

En del av kyrkans grundläggande uppdrag genom diakoni är att vara med och skapa ett gott och hållbart samhälle.

– Vi vill ta vara på alla människors fulla potential, men för att lyckas med det behöver vi på allvar våga ställa oss sida vid sida med de som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Det menar Ludwig F. Rytter, verksamhetsutvecklare, och berättar att kyrkan vill stötta deras väg till egen försörjning genom den nya satsningen.

– Vi har länge pratat om att skapa socialt företagande i kyrkan och det känns jättebra att vi äntligen har kommit i gång med arbetet. Vi riktar oss till alla människor som har svårt att få, eller inte kan behålla ett arbete, säger han.

Läs mer om Mora församlings olika verksamheter här.

Mora Diakoni AB är ett arbetsintegrerat socialt företag, även kallat för ASF-företag. Det är ett företag som har grundats för att skapa arbetsintegration i form av anpassade anställningar och möjligheter till arbetsträning samt arbetsintegration.

– Vi erbjuder en möjlighet till arbetsträning, anpassade uppgifter, och i sin tur en möjlighet till egen försörjning. I december öppnar vi en secondhandbutik med kläder på Sollerön, berättar Ludwig F. Rytter.

Kalender, kontakt, information om verksamheter och konserter – här hittar du allt om Svenska kyrkan Mora.

Monica Spännar, församlingsassistent, är också med i den nya satsningen.

Han berättar att det går att skänka kläder till secondhandbutiken. Kläderna kan lämnas i Mora på Andreasgården, eller direkt till butiken eller prästgården på Sollerön.

– Vi kommer också att erbjuda lokalvård till privatpersoner och företag. Det finns flera fördelar med att anlita Mora Diakoni AB. Det är ett billigare alternativ, men du gör även en samhällsinsats. Den enda skillnaden är att våra deltagare har anpassningar i arbetet, och att det kan ta lite längre att utföra ett uppdrag, säger Ludwig F. Rytter.

Läs mer om Mora församlings olika verksamheter här.

Mora församling har även planer på att bredda utbudet i företaget. Det handlar bland annat om att addera tjänster som rör allt från snöskottning och trädgårdsarbete, till att rusta upp en gammal pilgrimsled genom Mora. Ludwig F. Rytter har stora förhoppningar inför framtiden.

– Det blåser kalla vindar i samhället och vi känner att vi är helt rätt i tiden. Vi vill stärka människor och vara med och blåsa varma vindar. Mora församling vill vara en betydande samhällsaktör. Det har vi som kyrka varit länge – och här är en fantastisk möjlighet för oss framöver, avslutar han.