Sundsvall Energi inför elbilsboomen – sök bidrag för halva kostnaden

Allt fler har insett att deras nästa bil kommer att vara en elbil eller en laddhybrid. Företag, bostadsrättsföreningar och villaägare kan i år söka bidrag för att skaffa laddningsutrustning och Sundsvall Energi är redo med en totallösning för en riktigt smidig övergång.
Vänster: Sundsvall energi erbjuder skalbara laddtjänster. Höger: Stefan Sundström, kundansvarig på Sundsvall Energi.

Vänster: Sundsvall energi erbjuder skalbara laddtjänster. Höger: Stefan Sundström, kundansvarig på Sundsvall Energi.

De senaste årens klimatdebatt börjar få effekter på bilhandeln. Branschorganisationen Bil Sweden förutspår att tre av tio nyregistrerade bilar i år kommer att vara laddbara och att 80 procent av alla bilar ute på vägarna kommer att vara elbilar eller laddhybrider om bara tio år.

Men alla dessa bilar behöver givetvis ha någonstans att ”tanka”. Sundsvall Energi är väl förberedda inför elbilsboomen och har tagit fram totallösningar för såväl företag som bostadsrättsföreningar och villaägare. Laddboxarna fungerar på alla sorters laddbara bilar och energibolaget hjälper till med allt från rådgivning till underhåll och service.

Många vill börja med en eller två laddboxar och med vår lösning kan man skala upp till fler när behovet ökar

– Vi har ett samarbete med Bee som är en av Sveriges största aktörer med laddstationer över hela landet, vilket bäddar för trygghet. Varje enhet är uppkopplad med 3G eller 4G och larmar om det krävs en åtgärd, berättar Stefan Sundström, kundansvarig på Sundsvall Energi.

Bostadsrättsförening? Läs mer om laddtjänsterna här!

Han berättar att det är många bostadsrättsföreningar som den senaste tiden har hört av sig och varit intresserade av att investera i laddstationer.

– Dels har de första elbilarna börjat dyka upp bland medlemmarna, dels vill de passa på i år när de vet att det finns ladda bilen-bidrag att söka från statliga Klimatklivet. Många vill börja med en eller två laddboxar, och med vår lösning kan man skala upp till fler när behovet ökar.

Med Sundsvall Energis lösning kan varje medlem bli fakturerad direkt utan att föreningen behöver lägga tid på det administrativa.

Såväl företag, föreningar som privatpersoner kan ansöka om Ladda bilen-bidraget. Ansökan görs via Naturvårdsverket.

– Vi hjälper gärna till och berättar hur man går till väga för att ansöka för den som vill ha hjälp med det. Bra att känna till är att det även går att söka bidrag för andra klimatåtgärder, till exempel solceller, säger Stefan Sundström.

Villaägare? Läs mer om laddtjänsterna här!

När Sundsvallsföretagen uppdaterar sina tjänstebilsflottor är det ofta laddbart som gäller. Många företag har uttalad miljö- och hållbarhetsprofil och givetvis vill man även uppmuntra de anställda att köra klimatsmart privat och erbjuda dem laddplats på jobbet.

– Här går det förstås både att göra så att vi fakturerar de anställda eller att företaget betalar och får statistik för att ha koll på förbrukningen, berättar Stefan Sundström.

Eftersom många i Sundsvall redan har el och fjärrvärme från Sundsvall Energi blir det extra smidigt att använda just deras laddtjänster.

– Då vet man att det är oss man ska ringa vad det än gäller, säger Stefan Sundström.

Läs mer om laddtjänster för företag här!

Fakta Ladda bilen-bidrag

I statsbudgeten för 2020 finns ett anslag på två miljarder till klimatinvesteringar. Bidrag till bland annat laddstationer går att söka i tre omgångar: 10 februari–10 mars, 5–28 maj och 27 augusti–24 september. För mer information och ansökan, besök http://naturvardsverket.se/Stod-i-miljoarbetet/Bidrag/Ladda-bilen/