Passar privatleasing mig?

Att privatleasa sin bil är på framväxt. Alltfler börjar se denna finansieringslösning som ett smart och tryggt sätt att få möjligheten att ratta en helt ny bil. Men passar privatleasing alla? Jonas Granström försäljningschef på SEAT på Möller Bil i Västerås reder ut begreppen.

Passar privatleasing mig?

– Idag kan du privatleasa en ny bil hos SEAT för från 1600 kronor per månad, berättar Jonas. Du lägger ingen kontantinsats. Privatleasing är helt klart ett fördelaktigt finansieringsalternativ.

Denna finansieringslösning passar de flesta.
– Bäst fungerar den för kunder som inte kör mer än 4500 mil sammanlagt under de tre år som avtalet gäller. Körsträckan går att prisreglera, men börjar man börjar komma upp i 2500 mil per år finns det andra finansieringsformer som är bättre.

SEAT toppar andelen privatleasade bilar i Sverige enligt MRF och har varit föregångare i branschen att erbjuda privatleasing med den prisbild vi ser idag.
– Vi har varit med om hela processen länge nu. Från det att avtalet skrivs på till dess bilen återlämnas. Det har gett oss en unik erfarenhet.

Läs mer: Kolla i Möller Bils utbud av Seat här

Han fortsätter:
– Vi vet idag hur viktigt det är att ge kunden exakt rätt information om vad en privatleasing innebär. Om skötsel av bilen under avtalstiden och vad som gäller när det är dags att lämna den tillbaka.

Ge dig själv tid när du är i bilhallen

Viktigt att veta är att bilens skick är avgörande för bedömningen av bilens restvärde.
– Hyran för bilen per månad är fastställd från start. Hyran är baserad på hur mycket bilen är värd efter 3 år med normalt slitage. Är slitaget hårdare än normalt blir bilens värde mindre. Och då ersätts merslitaget av kunden.

Vad är då ”normalt slitage” under en 3-årsperiod?
– Jag förväntar mig självklart inte att bilen ska se helt ny ut. Däremot tänker jag att kunden bör sköta om leasingbilen på samma sätt som om man själv ägt den. På så sätt undviks onödiga kostnader när det sedan är dags att lämna den tillbaka.

Att hålla bilen ren och fin är ett enkelt sätt att förlänga bilens livslängd. Liksom att se till att bilens servas på auktoriserad märkesverkstad enligt serviceplanen.
– Uppstår en skada under avtalsperioden ska den åtgärdas. Känner man sig osäker finns vi alltid till hands för bedömning och råd, säger Jonas.

70 % av kunderna som leasar SEAT förnyar sitt leasingavtal igen.
– Våra leasingkunder är väldigt nöjda. Med SEAT som bilmärke självklart, men också med privatleasing. Håller man sig inom avtalad körsträcka blir det normalt slitage på slitagedelar som bromsar och däck. Däremot kan ju ett stenskott som behöver åtgärdas komma när man minst anar det.

För att underlätta informationen har SEAT har tagit fram en Skötselguide för privatleasing.
– Broschyren är tydlig och bra. Den klargör vad som är normalt slitage och jag tycker absolut att man ska ta sig tid att läsa igenom den inför ett leasingavtal. Men avsätt också tid i bilhallen. Vi gör allt för att informera om den smarta finansieringslösningen privatleasing, avslutar Jonas Granström på Möller Bil i Västerås.

Mer information: Kontakta Möller Bil om du vill veta mer om privatleasing