Hälsingegård eller nybygge – konsten att välja rätt golv
Hälsingegård eller nybygge - konsten att välja rätt golv
Först ska det sägas att det inte finns något rätt eller fel när det kommer till golv. Det handlar mer om att välja rätt golv till rätt rum. Och dessutom handlar mycket i slutändan om tycke och smak. Men användningsområde, slitage, typ av rum, övriga material och mycket annat spelar in och påverkar vad som är det bästa golvalternativet i ett visst rum.
— Golvet man väljer ska passa både rummet och huset i övrigt, så det blir harmoni. När golvet passar in på ett naturligt sätt kan det verkligen lyfta ett helt rum, eller ett helt hus, säger Daniel Hägg på Jannes Golv i Hudiksvall.
Golvet ska passa både rummet och huset
Men det är alltså inte så enkelt som att bara lägga in ett nytt golv. Valen är många när det gäller både material, färger och kvaliteter. Vilket hus och vilket rum det gäller är det första Daniel Hägg diskuterar med sina kunder som är på jakt efter nytt golv.
— Har man en fin gammal hälsingegård ska man inte lägga in stora klinkerplattor och klickgolv, det passar helt enkelt inte. Där kan det snarare vara aktuellt med exempelvis en klassisk klinker från Höganäs i badrummet och kanske en linoleummatta i köket. De gamla fina trägolven sparas och renoveras vid behov, säger Daniel.
För ett lite nyare hus, eller ett nybygge, däremot, där finns en uppsjö av alternativ.
— Det finns massor. Olika typer av laminat, keramik i alla varianter, heltäckningsmattor i riktigt bra kvalitet och även massiva trägolv i bland annat ek, ask, gran och furu. Vi jobbar med det mesta, säger Daniel.
Mera råd: Så här kontaktar du Jannes Golv för mer tips
Många vill ha det enhetligt
— I många nybyggen idag väljer man att hålla ihop golvmaterialen i huset, man har samma typ av golv i flera rum, så det blir enhetligt. Sedan kanske sovrummet får en annan beklädnad, exempelvis en heltäckningsmatta och badrummet får klinker eller plastmatta. Samma tanke använder många som renoverar också, berättar Daniel.
För Daniel, som har arbetat med golv i många år, är det inget konstigt med alla olika material och varianter av golv som finns.
— Det finns alltid några olika varianter som kan passa, det gäller bara att vaska fram de rätta alternativen för det aktuella rummet. Det finns otroligt mycket att välja på, så det det går alltid att hitta en riktigt bra lösning, säger Daniel.
Men för den som inte är så van vid att tänka på olika golvbeklädnader kan det kännas som en djungel, så frågan är vad man ska tänka på?
— Börja med att fundera på användningsområde och slitage. Hur ska golvet användas? Fundera sedan på vilken stil det ska vara, vad passar in i helheten i rummet och huset? Och ta kontakt med en kunnig fackperson så du får bra råd och tips, säger Daniel.
— Och tänk på konstruktionen, tillägger han. Ska man lägga till exempel klinker i ett befintligt badrum måste man veta att underlaget tål vikten av det nya golvet.
Daniels tips när det är dags att lägga nytt golv.
- Tänk igenom användningsområde. Vad behöver golvet tåla?
- Kolla konstruktionen. Behöver underlaget förstärkas?
- Samla inspiration. Läs tidningar och bloggar och besök återförsäljare.
- Välj en golvläggare som är med i GBR* och GVK*
* GBR står för Golvbranschens Riksorganisation. GVK står för Golvbranschens våtrumskontroll.