Nu är heltäckningsmattan tillbaka igen

Hög mysfaktor, ljuddämpande, och ett nytt sätt att tillverka dem på vilket gör dem lätta att hålla ren. Fördelarna med heltäckningsmatta är flera och nu köper Hudiksvallsborna
heltäckningsmattor som aldrig förr.
  • 1/2

    Danne Bodell har koll på heltäckningsmattan, både nu och då.

  • 2/2

    Danne visar formaten på olika heltäckningsmattor.

Under många år var heltäckningsmattan i stort sett död. Man var rädd för allergier och den var svår att göra ren. Så kom trendbrottet för drygt tio år sedan. Heltäckningsmattor började tillverkas på ett helt nytt sätt.

– I dag tillverkas vissa heltäckningsmattor med inslag av majs, berättar Danne Bodell, som jobbar som säljare på Jannes Golv.

Majsinblandningen i fibern gör att den inte lägger sig ner, utan står rakt upp. Det är en helt ny kvalitet som dessutom gör mattan lätt att hålla ren. Det räcker till exempel med ljummet vatten för att ta bort en vinfläck – inga kemikalier behövs. Framställningen är dessutom miljöklassad.

Inom branschen har man ett uttryck om dagens heltäckningsmattor, ”cleaner, greener, softer and stronger”. Alltså renare, grönare, mjukare och starkare.

– Det stämmer verkligen. Förutom att de är lätta att hålla rena på grund av det inbyggda smutsskyddet i fibern, så är de miljövänliga, mjuka, slitstarka och hållbara.

Läs mer: Här hittar du Jannes Golv

Valfriheten är enorm. Heltäckningsmattor finns i nästan vilken storlek, färg, form och kvalitet som kunden vill ha. Normalt är heltäckningsmattorna fyra meter breda och du kan få dem hur långa du vill. Och det blir allt vanligare att privatpersoner väljer mindre plattor att kombinera eller att man beställer en rund matta.

– Vi säljer mycket textilplattor i storlek 50×50 cm för kontor. Tidigare var de förhållandevis dyra, men nu har de gått ner i pris, så nu kommer de även i vanliga hem.

Till privatpersoner är det lurviga, tjocka heltäckningsmattor som är mest poppis.

– Framför allt bland ungdomar som bygger nytt och bland barnfamiljer. Ju yngre kunderna är, desto lurvigare vill de ha, säger Danne Bodell och skrattar.

På färgsidan är det de svaga, ljusa färgerna som trendar just nu. Särskilt i sovrum vill kunderna ha benvitt eller ljusgrått. Även om vi går mot en allt mer färgglad inredning i övrigt, är det ljusa golv som dominerar när det kommer till heltäckningsmattor. Annat är det när man kommer ner på inredda källarplan och gillestugor. Där är det svarta eller antrasitgrå mattor som gäller.

– Ja, där vill kunderna ha mörka mattor. Vad man väljer för färger är ju individuellt. Det beror på hur vågad man är, säger Danne Bodell.

Danne Bodell, Jannes Golv

Finns det några fler användningsområden för heltäckningsmattor?

– Det är många som använder det till trappor. Det ger ett skönare underlag och fungerar även som halkskydd i trappan.

Har du någon heltäckningsmatta själv?

– Jodå, flera stycken faktiskt. De flesta av oss som är lite nördiga på golv har heltäckningsmattor hemma.

Vad är det bästa med en heltäckningsmatta?

– Det är ju otroligt skönt att sätta fötterna i en mjuk, varm heltäckningsmatta när man kliver upp på morgonen.