Hudiksvallsbon berättar – ”Heltäckningsmatta är fantastisk”

Hög mysfaktor, ljuddämpande, och ett nytt sätt att tillverka dem på som gör dem lätta att hålla rena. Fördelarna med heltäckningsmatta är flera och nu köper hudiksvallsborna heltäckningsmattor som aldrig förr. En av dem är Rolf Engholm, som milt uttryckt är nöjd med sitt val.
— Den är fantastisk, att kliva upp på morgonen och ha det varmt och mjukt om fötterna är underbart. Att lägga in heltäckningsmattan är det bästa jag gjort, säger Rolf Engholm.

Rolf Engholm är nöjd med sitt val av heltäckningsmatta i sovrummet

Under många år var heltäckningsmattan i stort sett död. Man var rädd för allergier och den var svår att hålla ren. Så kom trendbrottet för drygt tio år sedan. Heltäckningsmattor började tillverkas på ett helt nytt sätt.

Dan Bodell, Jannes Golv

– I dag tillverkas vissa heltäckningsmattor med inslag av majs, berättar Dan Bodell, som jobbar som säljare på Jannes golv.

En som nyligen lagt in en modern heltäckningsmatta är Rolf Engholm i Hudiksvall. Han öser lovord över sin nya matta.

— Den är helt fantastisk! Att kliva upp på morgonen och ha det varmt och mjukt under fötterna är underbart, säger Rolf.

Att den nya heltäckningsmattan är lätt att hålla ren kan Rolf bekräfta.

— Ja visst, det är inga problem. Enligt reklamen kan man hälla ut ett glas rödvin på mattan, men det har jag inte vågat prova än. Men lättstädad är den och jag tycker faktiskt att det blir mindre damm nu dessutom. Kanske samlas dammet i mattan och följer med dammsugaren, istället för att virvla runt, säger Rolf.

Ekofiber

Foto: Genrebild

Majsinblandningen i fibern gör att den inte lägger sig ner, utan står rakt upp. Det är en helt ny kvalitet som gör mattan lätt att hålla ren. Det räcker till exempel med ljummet vatten för att ta bort en vinfläck – inga kemikalier behövs. Framställningen är dessutom miljöklassad.

Inom branschen har man ett uttryck om dagens heltäckningsmattor, ”cleaner, greener, softer and stronger”. Alltså renare, grönare, mjukare och starkare.

– Det stämmer verkligen. Förutom att de är lätta att hålla rena på grund av det inbyggda smutsskyddet i fibern, så är de miljövänliga, mjuka, slitstarka och hållbara, säger Dan Bodell på Jannes golv.

Läs mer: Det här kan Jannes Golv hjälpa till med

Finns i många varianter
Valfriheten är enorm. Heltäckningsmattor finns i nästan vilken storlek, färg, form och kvalitet kunden än vill ha. Normalt är heltäckningsmattorna fyra meter breda och du kan få dem hur långa du vill. Och det blir allt vanligare att privatpersoner väljer mindre plattor att kombinera eller att man beställer en rund matta.

För Rolf Engholm föll valet på en matta av det lurvigare slaget. Och just lurvigheten är han speciellt nöjd med.

— Jag valde en lite lurvigare variant. Den är så skön att gå på, det är det bästa jag har gjort. Man stiger upp på morgonen, oj, det finns inget bättre… säger Rolf som milt uttryckt verkar nöjd med sitt val.

Men det var inte självklart att det skulle bli heltäckningsmatta för Rolf. Han var själv skeptisk och efter att ha bott flera år i olika länder hade han sett många mindre trevliga heltäckningsmattor i såväl sovrum och vardagsrum som i badrum. Att skaffa en till sig själv hade han inte en tanke på.
— Jag tänkte att så där kan man ju inte ha! De gamla heltäckningsmattorna var ju både pest och kolera på samma gång. Och i England, usch, där är det riktigt illa. Men på Jannes golv tyckte de att jag kunde kolla på de nya varianterna som är antistatiska, antiallergiska, ekologiska och allt möjligt.

Heltäckningsmatta blev det alltså till slut och även om Rolf är nöjd, kan vänner och bekanta fortfarande vara tveksamma till Rolfs val av golvbeklädnad.
— Många säger att du kan ju inte lägga in heltäckningsmatta förstår du väl. Men när de varit här och gått på mattan så säger de att de kanske borde skaffa en likadan de med, säger Rolf och skrattar.

Läs mer: Här bokar du ett hembesök för konsultation vid renovering

Bättre akustik
En heltäckningsmatta absorberar ljud. Ju lurvigare matta desto mer ljud absorberar den. De akustiska egenskaperna kom som en bonus för Rolf.

— Det blir som ett annat rum rent akustiskt. Med sten eller trä i både golv och tak kan man få en knepig akustik. Med heltäckningsmattan blir det mjukare och varmare även akustiskt. Perfekt för sovrum, säger Rolf.

Snabb montering – hann inte ens koka kaffe
När underarbetet var klart var det dags att montera heltäckningsmattan i det nybyggda sovrummet.

— Jag låg efter med bygget och det började bli semestertider. Jag åkte ner till Jannes och sa att nu är det dags! Trots att semestrarna var igång skickade de faktiskt snabbt ut två gubbar.

Att montera heltäckningsmattan gick snabbt, Rolf hann inte ens koka kaffe.

— Vill ni ha kaffe, frågade jag. Ja sa grabbarna medan de kånkade upp matteländet på övervåningen. Och pang så var de klara. Kaffepannan hann inte ens bli klar vettu, berättar Rolf.

Rolf har verkligen bara positiva ord att säga om både sin heltäckningsmatta och om Jannes golv. Men något negativt borde väl gå att säga också?

— Tja, det kostar ju lite att lägga in en sån här matta. Men jag valde ju högsta kvalitet också. Å andra sidan finns det inget golv som är gratis att lägga in, säger Rolf.

Något annat negativt kommer inte Rolf på.

— Nej, jag är helt enkelt en nöjd kund som är väldigt glad i min matta, avslutar Rolf Engholm.