Vattenskadan ledde till något bra

Att drabbas av en vattenskada är mångas skräck och ofta en kostsam historia. Så det gäller
att göra rätt från början när man bygger våtrum.
Emma och hennes familj upptäckte vad de trodde var en liten vattenskada i duschen. Det
slutade med att de blev tvungna att riva och göra om hela badrummet.

- Det var mycket värre än vi kunde ana, berättar Emma.

Daniel Hägg, Jannes Golv hjälpte Emma med renoveringen av deras vattenskadade badrum

Emma och hennes familj har två nya fina våtrum i sitt hus i närheten av Ilsbo, ett badrum och en toalett.

— Vi är så nöjda, det blev verkligen superfint, säger Emma.

Men det började mindre muntert. En liten vattenskada i duschen visade sig vara allvarligare än väntat. I slutändan var familjen tvungna att riva hela badrummet och den intilliggande toaletten. Allt behövde göras om från grunden.

— Det var ju kris. Det var mycket värre än vi kunde ana, berättar Emma.

Viktigt att göra rätt från början
När ett badrum byggs måste allt bli rätt från början. Att välja rätt material och att anlita hantverkare som är auktoriserade av Golvbranschens våtrumskontroll, GVK, är viktiga parametrar för att undvika kostsamma vattenskador i badrummet.

— Det är jätteviktigt att det blir rätt gjort från grunden, annars kan det bli oerhört kostsamt, säger Daniel Hägg på Jannes Golv.

Jannes Golv i Hudiksvall är auktoriserade av GVK och anslutna till branschens riksorganisation Golvbranschen, GBR.

Lite man kan göra själv
När man renoverar hemma kan man ofta göra mycket själv, men det gäller inte för våtrum. Korrekt utförda tätskikt är ett måste och reglerna kring våtrum är många, så det är inget man som lekman bör ge sig in på.

— När det gäller att renovera våtrum så är det viktigt att man gör allt rätt från grunden. Man bör till exempel inte utföra snickeriarbeten själv, säger Daniel.

Men om grunden är fackmässigt utförd av yrkespersoner menar Daniel  att det ändå finns vissa saker man som husägare kan göra själv i sitt nya badrum.

— Bara grundarbetet är riktigt utfört och det är tätat efter alla regler så kan kunden själv sätta klinkers och kakel, säger Daniel.

Mera råd: Kontakta Jannes Golv för deras hjälp med badrumsrenovering

Från katastrof till succé
För Emma och hennes familj blev det som började som en katastrof i slutändan något positivt, nu har de ett nytt och fint badrum och en ny fin toalett.

 

— Badrummet blev helkaklat med klinkergolv med blommönster, toaletten är också kaklad och där valde vi ett klassiskt svart och vitt klinkergolv. Det gamla spabadkaret bytte vi mot ett klassiskt på tassar och toaletter och skåp hängde vi upp på väggarna. Det blev väldigt, väldigt bra, konstaterar Emma.

I samband med renoveringen fick Emma nytta av sitt intresse för inredning. Inspiration från bloggar och inredningsmagasin tillsammans med bra samtal med Jannes Golv ledde fram till ett lyckat resultat.

— Jag hade en vision om hur det skulle se ut. Jag hämtade in mycket inspiration från bloggar och magasin. Sen när vi gick till Jannes Golv fick vi väldigt bra hjälp av dem också. Dan Bodell är suverän, allt är möjligt. Dessutom hade de golvet vi ville ha i lager, så det var ju perfekt, berättar Emma.

Även själva arbetet flöt på bra. Allt från rivning till snickeri och plattsättning rullade på fint.

— Det flöt på jättebra. De hade en klockren snickare som var både noggrann och snabb och de var otroligt snabba på att lägga klinkers. Och allt blev så fint. Så trots att det här började med en katastrof är vi otroligt nöjda i efterhand, avslutar Emma.

Läs mer: Här är tjänsterna som Jannes Golv kan fixa

Emmas tips inför badrumsrenoveringen

  1. Börja med visionen. Hur vill du att det ska bli. Tänk stort och kolla sen vad som är möjligt.
  2. Jämför olika material och tillverkare. Går det att få samma resultat till ett bättre pris?
  3. Var noggrann. Välj duktiga hantverkare, det får inte bli fel när man gör ett våtrum.
  4. Ha koll på försäkringen. En vattenskada är oväntad och oönskad. Du måste ha koll på vad din försäkring täcker och vilka åldersavdrag försäkringsbolaget gör.