Så skapar du en lugnare måltid

Familjemiddagen kan vara en av dagens bästa stunder men den kan också vara förknippad med stress i ett fulltecknat vardagsliv. Ica-handlaren Greger Wendin vill hjälpa kunderna att låta måltiden ta plats i vardagen.

Så skapar du en lugnare måltid

En studie bland amerikanska och svenska 6-7-åringar från Göteborgs universitet visar att många barn känner sig stressade i vardagen. Föräldrar jobbar mer samtidigt som arbete och fritid idag flyter ihop mer då vi är ständigt nåbara.
–  På Ica pratar vi mycket barn och mat, vi vill hjälpa kunderna att skapa en enklare vardag och matro kring måltiden, säger Greger Wendin, ägare av Ica Vallhalla.

Många familjer har ett schema med många aktiviteter på fritiden. De svenska barnen klagar i studien på tjat och stress i samband med de dagliga rutinerna.
– Mina barn är över 20 nu men jag minns hur det var med alla träningar. Det kunde vara match i Ytterhogdal på kvällen, innan dess skulle vi laga mat och äta på 30 minuter, säger Greger.

Vet du inte vad du ska laga? Här hittar du enkla, goda middagsrecept för hela veckan

För Greger är måltiden så mycket mer än mat. Han strävar efter att middagen ska vara en stunds avkoppling och gemenskap, då som nu. Hemma hos honom finns en tydlig regel han inte tummar på.
–  Den här är förbjuden vid middagen, säger Greger och pekar på mobiltelefonen. Det är en stress att ha telefonen bredvid som plingar, säger han.

Nyckeln till en lugnare familjemåltid tror Greger handlar mycket om att föräldrarna är mindre stressade.
–  Planeringen är avgörande. När du vet vad du ska laga behöver inte tankarna snurra så mycket kring ’vad ska vi äta idag’ och försöka få ihop en näringsriktig middag, resonerar han.

Ica Valhalla erbjuder färdiga matkassar av flera olika sorter för att hjälpa kunderna med matplanering och förenkla några av vardagens beslut. De erbjuder också möjligheten att beställa maten online och hämta den färdigpackad i butiken.

Familjekassen, laktosfri eller  vegetarisk – här kan du se vårt utbud av matkassar

8 av 10 som kommer in i butiken vet inte vad de ska handla enligt Icas undersökning.
–  Har du inte hunnit planera, konsultera gärna vår personal i butiken, vi finns där för att hjälpa till, tipsar Greger.

Greger tror på bra råvaror för att vi ska äta sådant vi mår bra av men han tror också att vi ska sänka kraven.
–  Visst kan det ta tid att laga mat från näringsriktiga råvaror men det behöver inte göra det. Ofta försöker vi trixa till det för mycket. Gör det enkelt så kan det ändå bli väldigt bra, avslutar han.

Tips för en lugnare middag

  • Jämför inte med idealbilden av den perfekta måltiden, tänk efter hur ni vill ha det.
  • Gör en veckoplanering eller beställ en färdig matkasse med recept.
  • Fråga personalen om du inte vet vad du ska handla till middag när du kommer in i butiken.
  • Gör det enkelt. Välj bra råvaror men det behöver inte vara så märkvärdigt. Koka potatis eller riv morötter.
  • Svårt att få barnen att äta? Involvera dem i planering eller matlagning.
  • Skippa avancerad matlagning när du känner att du inte har tid.
  • Lägg bort mobilen.