Greger lyfter fram jämtländsk mat till påskbordet

Intresset för närproducerat och ekologiskt fortsätter att växa. Det märks särskilt inför högtiderna.
– Många uppskattar riktig mattradition idag, man vill veta varifrån varorna kommer och hur de är producerade, säger Greger Wendin, ICA Vallhalla.

Greger lyfter fram jämtländsk mat till påskbordet

Maten vi äter idag kommer från jordens alla hörn, matmarknaden präglas av storskalighet och effektivitet. Men efterfrågan på lokalproducerad mat och kvalitetsråvaror ökar. Enligt en studie av Jordbruksverket från 2014 betalar två av tre kunder gärna mer för närproducerad mat. Samma studie visade att sex av tio köper närproducerade livsmedel så ofta de kan.
– Vi ser att kunderna idag lägger större vikt vid bra råvaror. Istället för det billigaste importköttet köper många idag mindre men av god kvalitet, säger Greger Wendin som är ägare av ICA Vallhalla.

Läs mer: Aktuella erbjudanden

Till påsken väljer Greger att lyfta fram lokala produkter i butiken, såsom charkprodukter, ägg, rökt fisk, kött, saft, tunnbrödschips, tunnbröd och delikatessostar med mera.
–  Vi ser att kunderna efterfrågar närproducerade produkter till högtiderna. Det gör att vi kan ta hem mer, kunderna väljer sortimentet, säger han.

En av de absoluta favoriterna är Jämtländskt tunnbröd som bakas i små volymer.
– Det tar slut så fort det kommer in. Sist jag fick hem tog allt slut på tre timmar. Och det är ju helt magiskt gott, fortsätter han.

Greger har själv besökt många av gårdarna som levererar produkterna. Närheten gör att de lokala småskaliga leverantörer måste tåla en annan granskning.
– Vi vet var djuren har gått hos Börje Nilsson i Rossbol. Vi har varit med och plockat broccolin och vitkålen hos Nisse i Torvalla. Närheten ger en relation till produkterna, säger han.

På ICA Vallhalla bjuder man ofta in matproducenter till butiken.
–  Vi lyfter fram personerna bakom produkterna. Jag tror det är viktigt för producenterna att ha en relation till oss och konsumenterna.

Engagemanget för det lokala går inte att ta miste på. Greger Wendin har tillsammans med ett antal andra ICA-handlare ett samarbete med lokala gårdar för att öka andelen kött som är uppfött och förädlat i Jämtland. Samarbetet mellan butikerna, LRF, bönderna och slakteriet i Hammerdal har stärkt relationerna i alla led.
–  Vi tyckte alla att vi kunde hitta en annan lösning än att skicka köttet fram och tillbaka till Stockholm för slakt, så vi satte oss ner tillsammans och pratade för att se vad vi kunde åstadkomma, säger han.

Idag får ICA Vallhalla regelbundna leveranser från ett antal kontrakterade gårdar runt om i Jämtland.
– När en gård slaktat tar nästa gård vid. Och på så vis får vi en jämn leverans av närproducerat kvalitetskött i butiken, säger Greger.

Följ oss på Facebook!

Varför välja närproducerad mat?

  • Maten som produceras lokalt behöver inte fraktas långt. Den ger i det hänseendet ett lägre koldioxidavtryck.
  • När du väljer närproducerat stödjer du lokala lantbrukare som oftast har en hård konkurrens från multinationella livsmedelsföretag.
  • Du stödjer öppna landskap i regionen.
  • Det är lättare att veta vad lokala producenter har för djurhållning och vilken miljöhänsyn de tar.

Lokala matproducenter

Här är en del av de Jämtländska leverantörer ICA Vallhalla erbjuder idag: Trångsvikens chark, Änge chark, Bruksvallarnas rökeri, fisk från Börtnan, Pelle och Lisas ägg, Berganders saft, Mörsjö Deli, Orrviktspotatis, Trappnäs Gård, Örtagård Öst, Rastens mejeri, Skärvången, Jämtlands Bryggeri.

Har du tips om någon fler leverantör du gärna ser i hyllorna, prata gärna med personalen i butiken för att se om det är möjligt att ta hem.