Här hittar du butiksstyckat kött från Jämtländska gårdar

Intresset för närproducerad mat ökar stort enligt en undersökning från Jordbruksverket.

ICA Supermarket Valhalla på Frösön, Jämtland, säljer lokalproducerade varor som aldrig förr.

– Att efterfrågan ökar är glädjande för oss som alltid satsat på jämtländska varor, säger Greger Wendin som driver ICA Supermarket Vallhalla butiken

Här hittar du butiksstyckat kött från Jämtländska gårdar

Att intresset för närproducerade livsmedel är stort är egentligen ingen nyhet på ICA Supermarket Vallhalla på Frösön.

Greger Wedin på ICA Supermarket Valhalla.
Greger Wendin på ICA Supermarket Valhalla.

– Lokalt producerade livsmedel har alltid varit viktigt för oss och våra kunder.  Men det är bra att intresset ökat generellt, säger Greger Wendin.

Enligt den undersökning som Jordbruksverket gjorde 2014 skulle två av tre kunder gärna betala mer för närproducerad mat. Samma enkät visade att sex av tio köper närproducerade livsmedel så ofta de kan.

Se också: Här hittar du veckans erbjudanden från ICA Supermarket Valhalla

ICA Supermarket Vallhalla på Frösön ligger bra till geografiskt, i hjärtat av det jämtländska matriket, med massor av producenter – småskaliga uppfödare och odlare – i närområdet.

– Vi säljer mycket sylt och saft som gjorts i närområdet och mjölk från lokala mejeriet Rastens, säger Greger Wendin, och avslöjar faktiskt en lokal nyhet:

– De lanserar bland annat inom kort en lokalproducerad fil som vi kommer sälja i vår butik.

Greger Wendin och kollegan Magnus Bardosen på ICA Supermarket Odenhallen såg till att skapa ett system för att få lokalproducerat kött till butiken – utan att köttet skulle gå  tur och retur genom södra Sverige.

– Vi är jätteglada att kunna erbjuda färskt butiksstyckat kött från gårdar i Jämtland

Se också: Gör veckohandlingen ännu enklare – handla online

Charkvarorna från Jämtland har fått en helt egen disk i butiken.  Övriga lokalt producerade varor är tydligt utmärkta med jämtländska flaggor i ordinarie diskar och hyllor.

– Våra kunder är kloka och medvetna. De vet att det är hög kvalité på det som är närproducerat, säger Greger Wendin.

– Jag tror att fler och fler satt sig ner och funderat över sin konsumtion. Vad är det  för sorts livsmedel vi vill ha egentligen? Att fler och fler insett att närproducerat är det bästa är en väldigt positiv trend.