Fritids fjällturer sponsras av ICA Vallhalla

Ett säkert hösttecken är Valla fritids fjäll- och paddlingsturer då elever och lärare ger sig ut i skog och mark. Vallaskolan och Valla Skol-IF har en tydlig friluftsprofil och har genomfört fjällturer med eleverna i över trettio år. För några år sedan såg det kritiskt ut att fortsätta med turerna. Då gick ICA Vallhalla in och sponsrade med mat och fika till Valla Skol IF.

Fritids fjällturer sponsras av ICA Vallhalla

Vallaskolan är en skola med friluftsprofil. Genom att öka kunskaperna om friluftsliv vill de bidra till att eleverna tar vara på möjligheterna till ett aktivt uteliv i Jämtland. Skolan vill bidra till fysisk och psykisk hälsa och en ökad livskvalitet.

En lokal lösning
Under de första årens fjällturer var det elevernas familjer som själva bekostade maten. Idag undviker skola och fritids så långt det är möjligt att undvika kostnader för elevernas familjer. Alla elever ska ha lika möjligheter. När den hållningen infördes för tio år sedan bekostade skolan maten till utflykterna till en början. Men efter ett par år var det stopp, det blev för dyrt för skolan. Det var då ICA Vallhalla gick in och sponsrade via Vallas Skol IF.
– Vi ser till att ha mat hemma inför Valla fritidsturer och så skickar vi med mat och fika. Det kan vara pasta, hamburgare, yoghurt eller mackor. Men jag vill inte kalla det för sponsring utan ett samarbete, säger Greger Wendin som är butiksägare av ICA Vallhalla.

Här kan du läsa mer om ICA:s sponsring

För rörelse och liv i Valla
Magnus Mattsson som jobbar med driften i butiken framhåller att det är en vinna-vinna situation för alla.
– Det är viktigt för oss att ha ett bra samarbete med skolan. Vi får goda relationer och knyter band i området där vi verkar, säger han.

Eleverna vid Vallaskolan hjälper till vid evenemang som ordnas av ICA Vallhalla. De bidrar till att det händer saker i Valla centrum. Eleverna bjuder på saft vid St Olavsloppet, grillar hamburgare eller bidrar på olika sätt vid loppis eller julmarknad. Och utbytet är egentligen större än så. ICA Vallhalla hjälper till med kunskap om mat och mathantering när elever gör skolarbeten. Elever och lärare får också ta vara på kasserade grönsaker till hemkunskapen, för att nämna ett par exempel

Minnen för livet väcker intresse
Eleverna i årskurs 6 har nyligen kommit hem från årets första utflykt anordnad av Valla fritids, en cykeltur med övernattning och paddling till Sunne kyrka.
– Barnen var alldeles lyriska när vi var ute i förra veckan, vi hade så tur med vädret, säger Tomas Kristiansson, en av de lärare som håller i Vallaskolans friluftsprofil.

Tomas Kristiansson ser samarbetet med ICA Vallhalla som värdefullt. Utan bidraget tror han inte att Valla fritids kunnat genomföra utflykterna.
– Fjällturerna är populära hos eleverna. Och det är när det gått några år som de minns dem som allra bäst. Många kommer tillbaka många år efter att de gått ut skolan och säger att vi sådde ett frö och att de nu har blivit intresserade av att vara ute i naturen.

Nu laddar eleverna i årskurs 8 inför en tredagarstur till Nulltjärn. För niorna blir det tält eller snöbivack till vintern. Höstvandringarna har nu också byggts ut till vinterfjäll.

Rör på dig och få rabatt – ladda ner appen ICA Hälsorabatt