Ica Vallhalla är mat-partner till NUS: Vegetarisk meny på Nordiska ungdomsspelen

Vad sägs om vegetarisk gulasch, vego-korv eller mozzarellatoast med grönskålspesto i skidbacken? När Ica Vallhalla tillsammans med fler lokala Ica-handlare gick in som partner i Nordiska ungdomsspelen för tre år sedan var villkoret att det inte skulle serveras någon skräpmat. I år tar de det hållbara tänket ett steg till och utmanar med en helvegetarisk meny av mat lagad från grunden.

Foto: Per Danielsson, bilden hämtad NUS hemsida.

Förra året växte Nordiska ungdomsspelen till de sju grenar som kommer att hållas även i år: längdskidor, skidorientering, slalom, skicross, konståkning, friidrott och ishockey. Samtidigt ökade antalet deltagare kraftigt till närmare 1500. I år förväntas siffran bli 2 000.

Ica Vallhalla har varit med som mat-partner från start. I år blir det tredje året de medverkar. De räds inte att spelen växer.
– Vi är glada över den här utvecklingen och vi är gärna en del av den. Det NUS står för: ungdomar, rörelse, gemenskap, idrott, möten – det är precis det vi verkar för tillsammans med bra mat, säger Greger Wendin, ägare Ica Vallhalla.

Redan förra året var riktlinjerna att maten under Nordiska ungdomsspelen skulle vara lokalproducerad och ekologisk så långt som möjligt. Varken cola, kexchoklad, dammsugare eller hamburgare fanns på menyn. Tillsammans med de kockar som anlitades för att tillaga maten etablerades begreppet ”ICA snow food” som en flirt med slow food.
– Vår inställning till mat är att den ska vara av god kvalitet. Den ska ge oss det vi behöver och det som är bra för oss. Och den ska vara bra ur miljösynpunkt, helst ekologisk och lokalproducerad. Det tror vi fungerar bäst i längden. Vi har myntat begreppet ”ICA snow food” – som slow food fast med en koppling till de snörika vintrar vi vill ha, säger Greger Wendin

”Det fungerar utmärkt att laga energirik mat med tillräcklig näring av det man behöver för att prestera på topp” Johan Holmlund, matkoordinator, Nordiska ungdomsspelen

Efter det stora jobb som lades ned förra året med att koordinera, leverera och laga mat har NUS i år anlitat kocken Johan Holmlund som matkoordinator. Det var

Foto: Henrik Hedman
– Vi behöver tillsammans gå i riktningen att äta mindre kött för klimatets skull

han som föreslog att de i år skulle ta det hållbara tänket ett steg till och våga helvegetariskt.
– Vi behöver tillsammans gå i riktningen att äta mindre kött för klimatets skull. Nu har vi sett det som vår mission att visa att vegetarisk mat fungerar lika bra i idrottssammanhang. Det fungerar utmärkt att laga energirik mat med tillräcklig näring av det man behöver för att prestera på topp, säger Johan Holmlund.

Att förse alla aktiva idrottsungdomar med mat lagad från grunden kräver sitt arbete, inte minst noggrann planering.
– Det är många parametrar att tänka på. Det ska vara gott. Näringsinnehållet ska vara rätt. Och kostnaden får inte sticka iväg. I de fall då en ekologisk grönsak kostar dubbelt så mycket som en konventionellt odlad grönsak, ja då kan vi tvingas kompromissa, medger han.

 ”Vi behöver tillsammans gå i riktningen att äta mindre kött för klimatets skull.”

Maten kommer att tillagas av en av kockarna på Måltidsservice, i Palmcrantzskolans kök. Sedan hämtas de upp av de aktiva föreningarna och körs ut till Näldens ishall, Gustavsbergsbacken, ÖSK eller någon av de övriga arenorna där spelen pågår. Råvarorna levereras in av Ica Odenhallen, Ica Vallhalla, Ica Traktören och Ica Nälden.
– Det känns fantastiskt att vi har Johan på plats i år. Han är duktig kock och van att planera. För oss är det viktigt att kvaliteten är lika god hela vägen ut till kund, säger Greger Wendin.