Nybakat bröd på Maxi ICA Stormarknad – 365 dagar om året
– Försäljningen ökar hela tiden, säger Mattias Kjellberg, chef på Maxi ICA Stormarknads butiksbageri i Härnösand, som bakar eget bröd från grunden varje dag året runt.
NYGRÄDDAT. Färsk levainbröd, direkt från stenugnen i bakgrunden. ”Gjort på egen surdeg” säger ”Maxibagar’n” Mattias Kjellberg.
Luftigt levainbröd, rosmarindoftande focaccia, baguetter, frukostfrallor, grillbröd med pesto och philadelphiaost… Den nya moderna bröddisken på Maxi ICA Stormarknad i Härnösand är full av nygräddade läckerheter – varje dag.
– Nya bröddisken är ett lyft, vårt eget bröd exponeras på ett fantastiskt sätt. Det ser läckert ut, säger Mattias Kjellberg.
Disken kan vara en del av förklaringen till att försäljningen av Maxi ICA Stormarknads eget bröd ökar. Men det är bakom den, i butikens eget bageriet, den största förklaringen finns.
”Maxibagarn” Mattias Kjellberg:
– Vi bakar allt bröd med riktiga råvaror. Vi använder bara äkta smör från Norrmejerier till exempel. Inget margarin, inga onödiga tillsatser.
Butikens eget grillbröd, på foccatiadeg efter eget recept, är ett festbröd fyllt med philadelphiaost, pesto, basilika och gratängost. En storsäljare.
Levainbrödet, gjort på äkta surdeg, är en annan favorit:
– Vi har egen surdeg, det värnar vi om. Limporna görs klart dagen innan och får ”stå på kyl” över natten. Då utvecklas smak och man får ett fint bröd som ”reser sig”.
Stenugnen där brödet gräddas är bageriets hjärta.
– Det gör oss unika. Jag känner inte till fler butiksbagerier med stenugn i närområdet, säger Mattias Kjellberg.
Försäljningen av konditorivaror ökar också – av samma skäl som brödet, tror Mattias Kjellberg:
– Vi bakar på riktigt, med riktiga råvaror, äkta smör. Som man vill att det ska göras, inga konstigheter egentligen.
Maxi ICA Stormarknads egen prinsesstårta – med färska jordgubbar – är en av butikens bästsäljare, för att inte tala om alla läckerheter på kakbordet: hallongrottor, chokladsnittar, klassiska drömmar och brysselkex med rosa socker…
– Våra egna kakor säljer som smör, säger Mattias Kjellberg och skrattar.
”Maxibagarn” och gänget i bageriet bakar bröd från grunden, från halv sex på morgon, varje morgon – 365 dagar om året.