Hitta nya grillvanor på ICA Maxi i Härnösand

Vid grillen är det lätt att umgås och enkelt att laga mat. Bra råvaror och bra grillredskap gör halva jobbet åt dig. Vare sig du väljer att snabbt grilla på en färdigmarinerad köttbit eller tillagar hela 3-rättersmenyn på grillen.

Hitta nya grillvanor på ICA Maxi i Härnösand

– Trenden just nu är laga hela middagen på grillen, säger Eva Söderström på ICA Maxi i Härnösand. Köttet eller fisken så klart, men också förrättens grillade grönsaker och bröd. Liksom efterrättens frukter och sockerkaka.

Och detta märks i ICA Maxis stora grillsortiment och i den mängd grilltillbehör som underlättar grillningen.
– I Webers gasolgrillar exempelvis går det att lyfta bort delar av grillgallret för att kunna lägga ner en wokpanna, stekplatta eller rökmaskin. Spännande är också den nya kolgrillen med en pizzaring som fungerar som en pizzaugn.

Själv grillar Eva gärna fisk. Som en laxbit på planka kryddad med citronpeppar. Enkelt tillagat blir ofta väldigt gott menar hon. Och det håller köttmästare Jan Lindblom med om.
– Salt och peppar räcker långt för den som vill ha en ren köttsmak. Testa att grilla Flankstek exempelvis. Det är en köttdetalj med mycket köttsmak som grillas hel och serveras i skivor, säger Jan.

Men han rekommenderar också ICA Maxis färdigkryddade kött. Särskilt när man är sugen på att spontangrilla.
– Marinaderna idag är riktigt bra och med färdigmarinerat sparar man tid. Själv gillar jag kött som har insprängt fett. Exempelvis fläskkarré och entrecote. Fettet gör köttet saftigt och fungerar som smakbärare.

Vill du få mer tips och erbjudanden – eller kanske bara nyfiken på vardagen i butiken? Följ oss på facebook.

90 % av det kött som säljs på ICA Maxi är svenskt. I den manuella köttdisken finns också riktigt närproducerat kött. Som rostas, entrecote, oxfilé och biff.
– Leverantören Västernorrlandsgården ligger bara 3-4 mil från butiken så mer lokalproducerat går inte att få, säger Jan.

Ett annat sätt att sätta smak på grillat är att grilla med rökspån.
– Genom att blötlägga spånen och lägga dem på briketterna blir det en röksmak på det du grillar, fortsätter Eva. Kanske av äpple- eller whisky. Och den som har gasolgrill lägger smaksättarna i en rökbox som ger samma effekt.

Nytt för i år är att ICA Maxi som enda återförsäljare nu säljer förnybar gasol.
– Vi är stolta över det. Eko Blend från AGA innehåller 50 % förnybar råvara. Men vi satsar också på tändvätska gjord 100 % förnybar råvara, säger Eva. Och successivt kommer de förnybara produkterna att helt överta sortimentet.

Eva föredrar briketter framför kol. Särskilt när hon grillar hela köttstycken. Briketterna ger en längre och jämnare värme.
– Kollegan Hasse brukar grilla hel fläskfilé. Först lite snabbt över grillbädden för att få en fin yta och sen på indirekt värme. På med honungskrydda, chilipeppar och socker. Och sen får den grillas till en innertemperatur på 62 grader och därefter vila en stund.

Många grillnyheter väntar alltså på ICA Maxi och både Eva och Jan ser fram mot säsongen.
– Vi har dukat upp med inspiration i butiken som kanske kan locka till en och annan ny grillvana, avslutar Jan Lindblom och Eva Söderström på ICA Maxi i Härnösand.

Grilla med oss! Här hittar du hela vårt grillsortiment.