Kärlek är den hemliga ingrediensen i Maxibagarens äkta semlor

Får det lov att vara en riktig semla? Bakad på traditionellt bra råvaror som äkta smör, äkta grädde och fylld med riktig mandelmassa.
– Riktiga råvaror gör semlan så mycket godare. Fyllig, smakrik och med en fin mandelsmak, ja precis som en semla ska smaka.

KLASSISKT GOD. – På Maxibageriet bakar vi semlor med kärlek, ett bra hantverk och äkta råvaror, säger Mattias Kjellberg på ICA Maxi i Härnösand. De blir så mycket godare då.

Det säger Mattias Kjellberg på Bageriet på ICA Maxi i Härnösand. Han brinner för det äkta i all matlagning. Och särskilt i hantverket han själv är proffs på: Att baka matbröd, tårtor, kaffebröd och småkakor.
– Det godaste brödet bakas med hjärtat i en process som får ta tid.

Det är därför han och övriga i Maxibageriet lägger timtal på de nygräddade vetebullarna som Mattias precis tar ur ugnen. De som snart ska fyllas med äkta mandelmassa och sen toppas med grädde från Norrmejerier.
– Mandelmassan vi använder innehåller 50 % mandel. 50 %! Det är skillnad det mot ”fuskmassa” gjord på aprikoskärnor. Så klart det blir skillnad i smaken, säger han och tar samtidigt fram en skruvdragare försedd med bagarborr.

”Semlor med äkta mandelmassa och färsk grädde från Norrmejerier smakar bäst”

Skickligt borrar han inkråm ur varje vetebulle. Så där lagom mycket så att ca 40 g mandelmassa får plats.
– Mmm så här ska vetebullen till semlor dofta. Fylligt av kardemumma.

Brödet från bullen blandas med mandelmassa och Mattias fyller bulle efter bulle. Inte för mycket, inte för lite. Smakbalansen är viktig. Och på det vispad grädde.
– Grädden ska täcka mandelmassans kanter. Så – och på med locket.

Semmelsugna kunder kretsar runt bageriet. Behändigt plockar de till sig några kartonger inför fikastunden. Och från disken intill anas doften av ICA Maxis stenugnsbakade Levain-bröd. Fräscht förvarade bakom glasdörrar.
– Ett äkta Levainbröd måste bakas på egen surdeg, säger Mattias. Först då jäser brödet på rätt sätt, det som gör brödet så smakrikt. Dessutom ska degen vikas och proceduren innan brödet är färdigt brukar ta cirka 12 timmar.

Se veckans erbjudanden här

Men så blir brödet också härligt luftigt. Med den hårda och sega yta som bara ett stenugnsbakat bröd kan få.
– Levain-bröd är jättegott till frukost. Men också kanon tillsammans med en kall tomatsalsa. Bre vitlökssmör på brödet och in ugnen ett tag. Och toppa med lite avokado. Mums.

Mattias har hållit på länge i branschen. 25 år. Och med sig från sin första arbetsplats har han tagit Filmjölkslimpan. Ett fylligt bröd med sötma och klassiska brödkryddor som anis, fänkål och kummin.
– Det bakas bara på tisdagar och fredagar och limpan har blivit en succé.

Klassiska är också Maxibagarens småkakor: Kolasnittar, chokladsnittar, drömmar, bondkakor, brysselkex, havrekex och kardemummakex. Alla jättegoda även om kolasnittarna nog är kundfavoriten.
– Kakorna smakar lite som på mormors tid och är förstås bakade på äkta råvaror.

Just det äkta är skillnaden mellan ICA Maxis bageri och andra butiksbagerier. En annan är det stora utbudet.
– Vi har valt att baka bröd på ett traditionellt sätt. Vi älskar det som är äkta och klassiskt. För det är så mycket godare. Och det gäller definitivt semlorna också, avslutar Mattias Kjellberg på ICA Maxi i Härnösand.

Här kan du läsa mer om vårt bageri