Här finns delikatesserna som ger dig guldkant på tillvaron

Det är något alldeles speciellt att unna sig det lilla extra. Det där utvalda för gommen. Som löjrom, färsk hummer eller kanske en bit grottlagrad Gruyèreost.
– Särskilt mycket av det goda behöver det inte vara. Men det ska smaka speciellt, säger Maarit Jämsä på ICA Maxi i Härnösand.

DET UTVALDA. Maarit Jämsä och Fatima Heydari ansvarar för Delidisken på ICA Maxi i Härnösand. – Här har vi färsk fisk, hängmörat kött, charkuterier, ostar och färdiglagat. Bland annat, säger de samstämmigt.

Maarit, som är ansvarig för ICA Maxis delikatessdisk fortsätter:
– Jag gillar det enkla. Det med få ingredienser. Som en torskrygg med färska räkor och pressad potatis till helgen.

Torskryggen, eller hälleflundrafilén, tillagar hon i några deciliter vatten i en ugnsform. Och låter koka i ugnen till dess innertemperaturen är cirka 52 grader.
– Jag gillar färska räkor till. På vars skal jag gör en fond som får reducera och som tillsammans med en skvätt vitt vin och grädde blir en jättegod sås.

”En kanapé toppad med löjrom smakar lyxigt till helgen ”

Det är Maarit och kollegan Fatima som ansvarar för sortimentet av fisk och skaldjur i ICA Maxis fiskdisk. Här finns färsk fisk som torskrygg, abborre, rödspätta, lax, hälleflundra och då och då piggvar.  Men också läckra skaldjur exempelvis färska musslor, ostron, räkor och hummer. Allt är MSC-märkt så långt det bara går.
– Vi får ofta höra att vi har en hög kvalitet på produkterna, säger Maarit.

Vi erbjuder Färskvarugaranti – här kan du läsa mer!

Det uppskattar Maarit att få höra. Hon som jobbat med livsmedel sedan -90-talet.
– Vad som får mig att stanna kvar? Det är kärleken till kunderna, säger hon. Det kunderna efterfrågar försöker vi tillmötesgå. Både när det gäller service och produkter.

Hennes egen snabba festfavorit är den goda grytan gjord på musslor, vitt vin, vitlök och grädde.
– Den tar max en halvtimma att laga och blir tillsammans med Maxibageriets Levainbröd fest i all enkelhet. Fungerar också att laga när man är många vid bordet.

Vid sidan av fisk- och skaldjur lockar andra läckerheter i delidisken. Som det hängmörade färska köttet.
– Allt kött – oxfilé, entrecote, ryggbiff och rostas – är närproducerat på den lokala Västernorrlandsgården. Där är djuren väl omhändertagna vilket ger ett mört fint kött.

Ett kött som med fördel kan helstekas i ugnen. Efter att först ha brynts på i panna på spisen.
– Oxfilén tillsammans med hasselbackspotatis och Maxis egen kock Jockes fantastiska madeirasås är otroligt gott.

Bland charkuterierna har Maarit sin absoluta favorit. Det är den spanska lufttorkade Cecina de Burgos.
– En juvel. Nötköttet har lufttorkats i över 30 månader och fått en fantastisk smak. Men också den gårdsproducerade Parman från italienska Moccia & Rocca är en upplevelse. Det märks på köttet att grisarna har haft det bra, säger hon och fortsätter:

– Lite chark och några goda ostar på fredagskvällen är ett enkelt sätt att lyxa till det. Hårdosten Primadonna är en helgig variant, smakrik med små saltkristaller. Och den grottlagrade Gruyèreosten har en smak som dröjer sig kvar länge. Jättegod tillsammans med fikonmarmelad från Västernorrlandsgården och våra alldeles nyinkomna tunnbrödskex, avslutar Maarit Jämsä deliansvarig på ICA Maxi i Härnösand.

Här kan du se veckans varor