Äntligen kan grillsäsongen börja!

Bästa grilltipset i sommar?
– Krångla inte till det, säger köttmästare Jan Lindblom på Maxi ICA Stormarknad i Härnösand.
Ett tips till:
– Allt går att grilla!

ALLT DU BEHÖVER. Eva Söderström, försäljningsansvarig på Maxi ICA Stormarknad i Härnösand, har koll på att allt som behövs för en lyckad grillsäsong finns i butiken. ”Att grilla är ett sätt att umgås på sommaren. Man blir glad av det” säger hon.

Efter en historisk vargavinter med snörekord på flera håll i landet är det äntligen hög tid att rulla ut klotgrillar, plocka fram redskap och handla hem varor som ska läggas på galler.

– Man blir glad av att grilla, det är ett sätt att umgås, säger Eva Söderström, försäljningsansvarig på Maxi ICA Stormarknad i Härrnösand.

– Man träffar vänner och lagar mat tillsammans, det är festligt varje gång.

Åtta av tio svenskar har grill och lika många (81 procent) vill stödja svenskt lantbruk och handla lokalproducerat, enligt en färsk Sifo-undersökning som ligger till grund för ICA:s grillrapport.

  • Men vad ska man grilla?
  • Vad bör man tänka på?
  • Vad är nytt på marknaden?

Här är några säkra tips från experterna på Maxi ICA Stormarknad i Härnösand.
– Allt som går att äta går att grilla, säger Eva Söderström.
– Pizza till exempel, blir suveränt om man använder en pizzasten.

Bästa tipset när man ska grilla kött?
– Krångla inte till det, säger köttmästare Jan Lindblom, och:
– Var försiktig med marinad. För mycket marinad kan ta bort den goda köttsmaken. Man kommer långt med bara salt och peppar.

Man ska inte vara rädd för fett heller.
– Fett är ju bra. Det är nyttigt och ger mycket smak. Karré och entrecote är perfekt att lägga på grillen.

Grönsaker då?
– Knyten i folie funkar alltid. Man tar vad man har hemma, lök och paprika till exempel, och lägger i en folieform. Potatis är också enkelt, bara klyfta eller peta hål i och lägga på gallret. Inget krångel.

Kan man grilla efterrätter också?
– Självklart. Frukt, choklad, glass…grilla på, säger Eva Söderström.

Vilken grill ska man välja?
– Kolgrillar säljer bäst. De har hög kvalitet, är enkla att använda och håller hur länge som helst om man sköter om dem.

Gasolgrillar?
– De kostar lite mer men är också väldigt populära. Den stora fördelen är att man inte behöver vänta på att kolen ska börja glöda.

Vad är senaste nytt på grillfronten?
– Miljövänlighet, säger Eva Söderström.

– Det finns en stor medvetenhet hos både tillverkare och kunder.  Vi säljer kol och briketter som är FSC-certifierade. Vi har miljövänlig tändvätska också och miljövänligare gasol är på gång.

ICAS GRILLRAPPORT:

 En årlig undersökning som görs av Kantar Sifo (tidigare känt som Sifo) för ICA om svenska folkets grillvanor. Siffrorna i artikeln är hämtade från Grillrapporten 2017 som du hittar här:

https://www.icagruppen.se/arkiv/pressmeddelandearkiv/2017/icas-grillrapport-2017-tid-tillsammans-och-svenska-ravaror-hetaste-trenderna/)

 

GRILLTRENDER:

PÅ ICA:s hemsida finns en avdelning som handlar om de senaste trenderna inom grillning. Du hittar sidan här:(https://www.ica.se/buffe/artikel/grilltrender/)

 

FSC: 

En förkortning för Forest Stewardship Council, som är är en oberoende, internationell medlemsorganisation som uppmuntrar till miljöanpassat, samhällsnyttigt och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar, genom sitt certifieringssystem FSC.

 

GRILLSÄSONGEN: 

Infaller på de flesta håll i brytningstiden mellan vår och sommar och pågår till strax innan vintern kommer, men den kan på sina håll pågå året runt.