Vi hjälper våra kunder att bli miljösmarta

De flesta butiker idag har ett miljötänk, men ICA Supermarket Åsen i Ljusdal har tagit sitt arbete ett steg längre. De skänker bland annat cirka 100 kilo överbliven mat i veckan till Järvzoo.

Magnus Mårtensson är butikschef för ICA Supermarket Åsen i Ljusdal och arbetar aktivt med att minska matsvinn i butiken.

ICA Supermarket Åsen i Ljusdal arbetar aktivt med att minska matsvinn och de både uppmuntrar och hjälper sina kunder att bli miljösmarta. Magnus Mårtensson har arbetat i företaget sedan 1997 – och idag är han butikschef.
– Vi har alltid haft ett miljötänk och för fem år sedan bestämde vi oss för att skänka vår överblivna mat till Järvzoo. De kommer en till två gånger i veckan och hämtar cirka 100 kilo frukt, grönt, bröd och kött, säger han och berättar att det känns bra att de kan ge djuren maten istället för att slänga det i soporna, säger Magnus Mårtensson.

Ingen kan göra allt för miljön, men alla kan göra något

ICA har ett miljötänk med fokus på hållbarhet i allt de gör. Deras övergripande mål är att vara klimatneutral 2020. Transporterna är bland annat miljöanpassade och belysningen i butikerna energisnål.
– Vi har precis bytt lysrör i hela butiken till ledbelysning för att spara energi. Våra kassar består dessutom av minst 50 procent återvunnet material. Vi säljer även ICAs matkasse som ger våra kunder bättre koll på hushållskassan och minskat matsvinn i vardagen.

Förenkla din vardag och beställ vår matkasse som är snäll mot miljön

Ungefär en fjärdedel av klimatpåverkan från de svenska hushållen kommer från maten. Köp aldrig mer än du behöver – och ät upp maten.
– Välj varor med omsorg, planera inköpen och förvara och tillaga maten rätt. Ät frukt och grönt efter säsong och variera kött med fisk och kyckling. Och glöm inte att köpa närodlade produkter.

Läs mer om hur vi jobbar med miljö och kvalité

Magnus Mårtensson och hans kollegor på ICA Supermarket Åsen strävar efter att återvinna så mycket som möjligt. Det innebär att de dagligen sorterar ut plast, plåtburkar, glas, papper, tidningar – och de uppmuntrar även sina kunder att panta.
– Vi vill göra det enkelt för våra kunder att vara miljösmarta genom att bland annat ta in ekologiska produkter i vårt sortiment. Alla kan göra något för miljön, även små förändringar i vardagen räknas, avslutar Magnus.

Butikschefens tips för hållbar shopping

  • Planera dina inköp för att minska ditt eget matsvinn.
  • Välj ekologiskt och miljömärkt.
  • Förvara maten på rätt sätt så håller den längre.
  • Ät frukt och grönt efter säsong.
  • Använd tygpåsar för att bära hem dina varor.
  • Glöm inte att panta!