Petter på Gävle Energi svarar på vanliga frågorna om solceller: ”Så vet du om det passar dig och vad du behöver”

Med solceller på taket kan du sänka din elräkning och göra nytta för miljön samtidigt som du höjer värdet på ditt hus. Solcellsexperten Petter Berner Wik på Gävle Energi förklarar vad som är bra att tänka på.

Petter på Gävle Energi svarar på vanliga frågorna om solceller: "Så vet du om det passar dig och vad du behöver"

– Väldigt ofta handlar det om en enkel kalkyl och för de allra flesta är solceller ett bra och enkelt sätt att sänka sin elkostnad samtidigt som man gör en insats för miljön.

Nu svarar Petter på de vanliga frågorna.

Hur vet jag om mitt tak passar för solpaneler?
– Många funderar på om deras tak är stort nog eller har tillräckligt med solinstrålning. De allra flesta tak lämpar sig faktiskt för solceller. Det ideala läget är när taket vetter mot söder och inte skuggas av höga träd eller annat. Men även hustak riktade mot väster eller öster lämpar sig väl för solpaneler.

Gävle Energi har tagit fram en enkel solkarta, där du kan rita ut ditt eget tag och få fram en prisindikation.

– Med den kan du få en snabb uppfattning hur just ditt tak passar för solceller. Svara på några enkla frågor och på ett par minuter får du ett ungefärligt besked om både pris och förväntad maxeffekt.

Petter Berner Wik på Gävle Energi kan det här med solceller och vet vad som gäller.

Gör en intresseanmälan här

Vad kostar solceller till mitt tak?
– Det beror självklart på en mängd faktorer. Med vår solkarta får du en ungefärlig prisuppgift på bara några minuter.

Fungerar solceller bara när solen skiner?
– Nej, solcellerna reagerar både på direkt och diffus solinstrålning vilket gör att solceller producerar el under alla dygnets ljusa timmar. Ibland mer, ibland mindre. Solcellerna producerar alltså även el under molniga dagar, men då i mindre mängd.

Läs mer om familjen Zarotti och deras solceller

När blir solceller billigare?
– Eftersom man idag kan använda skatteavdrag för grön teknik på 15 procent av material- och arbetskostnaden behöver priserna gå ner rätt rejält för att det ska löna sig att vänta med att installera. Skatteavdraget fungerar på samma sätt som ROT- och RUT-systemet men är frånskilt på så sätt att investeringar i grön teknik inte påverkar din möjlighet att använda ROT-avdrag. 

Fungerar solceller på vintern?
– Så länge det är solinstrålning och snöfritt så fungerar det utmärkt med solceller eftersom de ger högre effekt vid lägre temperaturer. Däremot är dagarna kortare och det är fler dagar med molnighet vilket gör att produktionen är mindre på vinterhalvåret.

Sverige är ju ett kallt land i Norden – är solceller verkligen något för oss?
– Det är just solinstrålningen som är viktig. Faktum är att våra relativt svala temperaturer passar alldeles utmärkt för solceller. I sydligare länder kan de höga temperaturerna vara ett problem eftersom panelerna inte producerar lika mycket el när de blir för varma. Våra måttliga temperaturer här i norr är därför en fördel i det perspektivet. 

 

Allt fler skaffar solceller

Med solceller på taket kan du sänka din elräkning och göra nytta för miljön samtidigt som du höjer värdet på ditt hus – och det är inte illa.

Allt fler väljer att producera sin egen el med solceller på sitt villatak eftersom förutsättningarna nu är så gynnsamma och teknikutvecklingen går supersnabbt framåt.

Innan du installerar solceller finns det flera viktiga saker att tänka på för att du ska göra din bästa möjliga investering.

Vi tar er genom hela projektet – från offert till installation – tillsammans med våra lokala entreprenörer.
Gör en intresseanmälan här