Så sänker du din elkostnad med Gävle Energi

Vi går mot en mörkare och kyligare årstid som kan innebära en högre elräkning för de flesta. Men det finns flera saker att tänka på som kan minska dina elkostnader. Dels är det bra att ha koll på vilket typ av elavtal du har. Sen beror det på hur bra du är på att jaga energitjuvarna där hemma. Följ dessa tips från Gävle Energi. Och spara el på ett smart sätt.

NYA VANOR – Du kan på ett enkelt sätt minska elanvändningen hemma, säger Samuel Costa Nordvall energipedagog på Gävle Energi. Det handlar om att lära nytt och ändra ditt beteende i vardagen.

Börja med att se över ditt elavtal. Har du ett fast eller har du ett rörligt pris? Ett rörligt pris följer marknadspriset både uppåt och nedåt vilket betyder att din elräkning varierar över året.
– Historiskt sett har ett rörligt elpris varit mest fördelaktigt, säger Jonas Söderström säljkoordinator på Gävle Energi. Men lika lite som man kan sia om Stockholmsbörsens upp och nedgångar, lika lite vet man om elmarknadens prisutveckling.

”Dessa tips minskar din elkostnad”

Just nu sias det om att den första delen av vintern blir mild.
– Men, det räcker med att vi får en köldknäpp som den vi hade i januari, februari, för att det rörliga elpriset ska stiga.

ELPRISER. – Marknadspriset på el påverkas bland annat av världshändelser och väder. Gävle Energis elpris sätts i sin tur utifrån marknadspriset, säger Jonas Söderström säljkoordinator på Gävle Energi.

Har du ett avtal med ett fast elpris har du en bättre koll på din elkostnad oavsett årstid, vilket kan kännas tryggt. Priset är bundet under hela den period som avtalet gäller och bindningstiden avgör priset per kWh.
– Vi fattar om du inte orkar sätta dig in hur elpriserna funkar. Det allra viktigaste är ändå att du gör ett val. Om du inte väljer fast eller rörligt pris, får du ett så kallat tillsvidarepris. Det är oftast det dyraste alternativet hos alla elbolag. Fattar du fortfarande ingenting? Inga problem, hör av dig till oss på Gävle Energi så hjälper vi dig, avslutar Jonas Söderström.

Vill du teckna ett Miljövänligt Elavtal – här hittar du mer information.

KUNSKAP – På Mina Sidor på Gävle Energi kan du följa din elanvändning på ett enkelt sätt. Du kan se din användning på allt från års- och månadsbasis men också per timme. Det är där det kan bli riktigt intressant för att upptäcka energitjuvarna, säger Samuel Costa Nordvall på Gävle Energi.

Utöver ditt elavtal påverkar också annat din elkostnad. Som att byta ut alla glödlampor till LED. Men sen då?
– Du kan på ett enkelt sätt minska elanvändningen hemma, säger Samuel Costa Nordvall energipedagog på Gävle Energi. Det handlar om att lära nytt och ändra ditt beteende i vardagen.
– När du lagar mat – lägg lock på kastrullerna. Det minskar energianvändningen med 30 %. Använd också kastruller som passar plattorna. En för liten kastrull på en för stor platta kan öka energianvändningen med 20 % eller mer, fortsätter Samuel.

Annat som drar mycket el är kraftfulla speldatorer.
– Lämnar man en sådan på dygnet runt gör det helt klart avtryck på elräkningen. Så stäng av och undvik Stand by är mitt tips. Det gäller all typ av teknik.

På Mina Sidor på Gävle Energi kan du följa din elanvändning på ett enkelt sätt. Där finns statistik som säger en hel del om dig och din elanvändning.
– Du kan se din användning på allt från års- och månadsbasis men också per timme. Det är där det kan bli riktigt intressant för att upptäcka energitjuvarna. Varför använde vi så mycket el i tisdags klockan 17? Hur kommer det sig att elanvändning ökar mitt i natten? Det finns mycket man kan fixa med små åtgärder, avslutar Samuel Costa Nordvall, energipedagog på Gävle Energi.

Behöver du hjälp eller vill du kontakta oss? Här finns våra kontaktuppgifter.

ENERGITJUV. – Elburen golvvärme i badrum kan bli lurig. Har du varmare temperatur inställd på golvet än i övriga utrymmen så stäng badrumsdörren. Annars värmer du hela bostaden med el, säger Samuel Costa Nordvall, energipedagog på Gävle Energi.