Hur du undviker att bli lurad av elbolag

– De flesta i Gävle kommun har valt Gävle Energi som sin elleverantör. De har gjort ett hållbart val. Elen är ju 100 % förnybar. Men valet är också smart ur ett Gävle-med-omnejd-perspektiv. För Gävle Energi har också fokus på lokal utveckling.

HÅLLBAR EL. – Alla Gävle Energis kunder får sin el från 100 procent förnybara energikällor, säger Malin Eriksson, marknadschef på Gävle Energi.

Det säger Malin Eriksson, marknadschef på Gävle Energi.
– För Gävle Energi är närområdet viktigast. Det ska gå att leva fossilfritt i Gävle. Det gör det redan och den utvecklingen fortsätter vi att driva. Vi säljer bara förnybar energi och återinvesterar överskottet på hemmaplan.

Hon fortsätter:
– Elavtal kan verka både krångligt och osexigt. Det är det. Men det finns några viktiga saker du bör fundera på när du tecknar nytt elavtal, fortsätter Malin.  Vilka miljökrav har du på elen som levereras?  Hur vill du att elhandelsbolagets vinst ska användas? Vilket förtroende har du för elhandelsbolaget? Och slutligen: Vad är du beredd att betala per kWh?

”Orkar du inte bry dig om elpriser, tänk i alla fall lokalt”

Att hålla koll på det billigaste elpriset kräver både tid och engagemang. Priserna ändras varje dag.
– Vill du följa elprisets utveckling krävs det att du kontrollerar bolagens priser hela tiden, eller väljer Gävle Energi som elhandlare. Vi håller koll åt dig.

När det är dags att teckna nytt elavtal exempelvis vid flytt eller när det är dags att teckna om, är det viktigt att göra ett aktivt val.
– Om du inte väljer fast eller rörligt pris, får du ett så kallat tillsvidarepris. Det är nästan alltid det dyraste alternativet hos alla elbolag. Tillsvidareanställning är oftast bra, men tillsvidarepris är aldrig bra, säger Malin och fortsätter:
– Vi fattar om du inte orkar sätta dig in i elbranschen. Då är det i alla fall klokt att välja ett avtal från det lokala energibolaget. Vinsten går tillbaka till dem som äger det, det vill säga till dig och dina grannar.

Vill du teckna ett Miljövänligt Elavtal – här hittar du mer information.

Att jämföra elpriset kan vara lite lurigt och här gäller det att vara uppmärksam. Malin igen:
– Om du vill jämföra elpriset, ska du välja en sajt som är oberoende och visar priserna för alla elbolag. Många sidor tar enbart med priser från de elbolag som sponsrar sajten. På så sätt hamnar många elbolag utanför jämförelsen. En helt oberoende sajt är elpriskollen.se som drivs av statliga Energimarknadsinspektionen.

Skillnaden i elpris mellan olika elbolag handlar om rätt små summor. Andra avgifter, skatt och moms står för en större del av kostnaden.
– Du kanske lockas av att få ner ditt elpris med ett öre per kWh. Har du en årsförbrukning på 6 000 kWh så har du sparat ungefär 60 kronor på ett år på elanvändningen.

All el som levereras från Gävle Energi är 100 % förnybar. Hållbarhet är en viktig målsättning för företaget.

– Gävle Energi finns för dig, miljön och framtiden. Tillsammans gör vi skillnad. Vill du veta mer om el är du välkommen att hälsa på oss på Förrådsgatan 6 i Gävle, eller ringa oss på Kundservice 026-178575, avslutar Malin Eriksson på Gävle Energi.

Bli medveten om el-fulsäljarnas knep

  • Var vaksam när du blir erbjuden elavtal.
  • Enklaste sättet att undvika oseriösa elhandelsförsäljare är att säga nej.
  • Ett erbjudande om ett lågt elpris kan vara försett med avgifter som inte märks direkt.
  • Det låga priset som erbjuds övergår ofta till en högre prisnivå under avtalstiden