Johanna och Patrik tog chansen

Det var inte självklart att axla rollen som egna företagare när Johanna Rofors och Patrik Janerin fick frågan om de ville ta över Fastighetsbyrån i Västerås. – Efter många om och men, kändes det som ”Once in a lifetime”. Om vi inte hoppade på detta tåg skulle vi ångra oss hela livet, säger Johanna, och Patrik nickar instämmande.
Patrik Janerin och Johanna Rofors

Patrik Janerin och Johanna Rofors

Mitt i centrala Västerås i ena hörnet av Stora Torget har Fastighetsbyrån sina lokaler. Johanna och Patrik är mitt uppe i ett planeringsmöte. Varje vecka sätter de sig och går igenom verksamheten.

– Det är personalfrågor, ekonomi och framtidsplanering, förklarar Patrik.

– Sedan ska vi ju hinna mäkla bostäder också, inflikar Johanna med ett stort leende.

Trots att det är mycket märks det att Patrik och Johanna lever sin dröm. Mäklaryrket är en livsstil.

Hösten 2010 tog de över rodret och sedan dess har omsättningen ökat med nästan 100 procent. Idag är Fastighetsbyrån i Västerås en av de marknadsledande byråerna på bostadsrätter och tar nu sikte på att även öka omsättningen på villaförsäljningen.

– Jag älskar Fastighetsbyrån som koncept, förklarar Johanna. Nyckelord som affärsmässighet, trovärdighet och engagemang är viktiga.

– Det är något som genomsyrar hela vår verksamhet, säger Patrik.

Häftig resa

Varken Johanna eller Patrik är uppvuxna i Västerås. Johanna flyttade till Västerås 2002 tillsammans med sin sambo för att börja studera vid Mälardalens Högskola. Fyra år senare var hon klar med sin civilekonomexamen. Samtidigt kompletterade hon med en fastighetmäklarutbildning på distans. Hon fick jobb på Fastighetsbyrån i Västerås.

– Jag kände direkt att detta var rätt för mig. Som fastighetsmäklare är jag en hjälpande hand i ett viktigt beslut för människor, kanske det viktigaste, säger Johanna. Hon fortsätter:

–Du ser direkt resultatet av ditt jobb, vilket är en häftig känsla. Du kan påverka din egen arbetssituation mer än i många andra yrken.

Patrik i sin tur har haft ett långt yrkesliv innan han bytte karriär och växlade om till fastighetsmäklare. Under tio år jobbade han inom särskolan och omsorgen. När han träffade sin nuvarande sambo 2001 som är från Västerås valde han att bryta upp och flytta hit. Det blev några år på Europamöbler som säljare innan han valde att utbilda sig till mäklare, vilket han inte ångrat en sekund.

– Jag älskar att träffa nya människor och har ett brinnande intresse för försäljning och affärer, förklarar han. Det är det som gör att mäklaryrket passar mig perfekt. Jag har dessutom stor nytta av erfarenheten från mina tidigare arbeten i min nuvarande roll som fastighetsmäklare.

Framtiden ser ljus ut

När väl Johanna och Patrik hade bestämt sig att tacka ja till erbjudandet från Fastighetsbyrån började ett tufft men oerhört givande jobb.

– Vi gick ett år på utbildning inom Fastighetsbyrån, vi var tvungna att sätta oss in i allt, från personalfrågor till företagets ekonomi, minns Johanna.

– Och inte minst var vi tvungna att på riktigt lära känna varandra, flikar Patrik in. Att driva ett företag ihop, ja, då gäller det att det ska funka mellan oss också.

Efter sex år som kompanjoner känner de varandra utan och innan. De kompletterar varandra, vilket är en styrka. Det har gått över förväntan. Västerås är en tillväxtregion med stor utvecklingspotential.

– Vi har en stark framtidstro. Tillsammans med våra duktiga medarbetare kommer vi kunna lyfta ytterligare en nivå, avslutar bägge unisont.


Välkommen att kontakta oss Fastighetsbyrån!
Besöksadress: Köpmangatan 5
Postadress: Köpmangatan 5, 722 15 Västerås
Öppet: Måndag-fredag: 09.00-17.00
Tel: 021-15 10 40
http://www.fastighetsbyran.se/kontor/vasteras/

fastighetsbyran_logo