Därför ökar bostadspriserna i Västerås

Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att priserna på bostadsrätter och villor har ökat i Västerås under hösten.

Tobias Törnqvist, mäklare på Fastighetsbyrån i Västerås, ser att den positiva utvecklingen på Västerås bostadsmarknad har en koppling till Västerås närhet till Stockholm och smidiga kommunikationer som möjliggör jobbpendlande. Foto: Pressbild/Fastighetsbyrån/Unsplash.com

Här förklarar Tobias Törnqvist på Fastighetsbyrån varför – och berättar vilka objekt som är mest efterfrågade på den lokala marknaden. 

Nu har Svensk Mäklarstatistik släppt siffrorna för höstens bostadsförsäljningar runt om i landet. Statistiken visar att priserna på både bostadsrätter och villor ökar i Västerås.
– Vi ser en positiv trend i Västerås där priserna ökar hela tiden. Många försäljningar går väldigt snabbt. Det är hög efterfrågan på villor i stadsnära områden och radhus, säger Tobias Törnqvist, mäklare på Fastighetsbyrån i Västerås, och fortsätter:
– Den positiva trenden med ökade priser har en koppling till att Västerås ligger nära Stockholm. Tågförbindelsen och påfarten till Stockholm gör att det är enkelt att jobbpendla mellan städerna medan priserna här är betydligt lägre jämfört med Stockholm och Uppsala. I dag är det lika enkelt att bo i Västerås som det är att bo i en närförort till Stockholm och jobba i centrala Stockholm.

Här finns de mest efterfrågade objekten 
Svensk Mäklarstatistiks siffror visar att medelpriset för en villa i Västerås var 21 744 kronor per kvadratmeter under perioden augusti till oktober, vilket är en ökning med en procent jämfört med de tre föregående månaderna. Tobias Törnqvist ser en trend i att villor i stadsnära områden blir allt mer attraktiva.
– Bra planerade familjevillor i populära områden har gått väldigt bra med våra mått mätt. Vi har sålt en del dyra objekt för uppemot sju, åtta miljoner och ser generellt sett ett stort intresse kring villor. Stadsnära områden som Blåsbo, Stallhagen, Hammarby stadshage och Malmaberg är extra efterfrågade, säger han.

Tror prisökningen kommer att fortsätta 
Priserna på bostadsrätter har däremot stigit markant mer jämfört med villorna – närmare bestämt med sex procent på tre månader – och för dem är medelpriset nu 23 564 kronor per kvadratmeter.
– Exklusiva, större lägenheter i centrum och nära vattnet, Lillåudden, Östra Hamnen och Öster mälarstrand är populära. Det beror på att det finns säljare av stora villor som kanske varit pensionärer i några år och vill byta till ett enklare boende, men inte byta ner sig i standard.

Tobias Törnqvist tror att den positiva utvecklingen på bostadsmarknaden kommer att fortsätta.
– Jag ser ingen avmattning på marknaden utan tror att vi kommer fortsätta se en ökning. Det har med två aspekter att göra, både det låga ränteläget, den positiva trenden i Västerås med stadens utveckling och närheten till Stockholm, säger han.

 

Det här är Fastighetsbyrån

  • Fastighetsbyrån är Sveriges ledande mäklarkedja, sett till både omsättning och antal affärer.
  • Företaget har cirka 1 700 medarbetare på 255 franchiseägda kontor runt om i Sverige.
  • Under 2018 förmedlade Fastighetsbyrån cirka 44 000 bostadsaffärer till ett försäljningsvärde av cirka 95 miljarder kronor.
  • Företaget har även verksamhet utomlands med cirka 150 medarbetare i Spanien och Portugal.
  • Fastighetsbyrån grundades år 1966 och är ett helägt dotterbolag till Swedbank.

Här kan du läsa mer om Fastighetsbyrån och hitta ditt närmaste kontor.