Elda rätt och gör miljön en tjänst: ”Tänd i toppen av brasan”
Hög tid samlas framför öppna spisen, alltså.
Men ska lågan brinna för miljön måste du tända brasan på rätt sätt.
En liten stuga i snölandskapet, rök från skorstenen och en öppen brasa.
Det är svårt att tänka sig en mer romantisk sinnebild av den svenska vintern – och lika svårt att se att den skulle kunna ställa till problem på något sätt.
Men så är det faktiskt.
Antalet vedpannor för uppvärmning av hela hus minskar visserligen i stadig takt, men samtidigt ökar antalet braskaminer, öppna spisar, kakelugnar och täljstensugnar i Sverige. Och när ved brinner bildas hälsofarliga sotpartiklar och kolväten som kan leta sig in i lungor och blodkärl när vi andas in dem. Föroreningarna kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar, men också luftvägsrelaterade sjukdomar och cancer.
Utsläppen från eldningen beräknas faktiskt bidra till att 1 000 personer om året dör i förtid och det är framförallt i tätbebyggda områden där många eldar som vedeldning riskerar orsaka dålig luftkvalitet.
För att minska utsläppen har Naturvårdsverket och Energimyndigheten nu tagit fram nya råd för vedeldning riktade till hushåll. – Sättet man eldar på kan ha stor påverkan på hur mycket luftföroreningar som kommer ut ur skorstenen. Därför vill vi nå ut brett med råd som minimerar utsläppen vid vedeldning, säger Ulf Troeng, handläggare på Naturvårdsverket till energimyndigheten.se.
– En viktig sak är att tända i toppen av brasan. Minst luftföroreningar blir det om man dessutom har lagom torr ved, god lufttillförsel och ser till att stapla brasan luftigt, säger Ulf Troeng.
Läs mer: Kontakta oss för att nå klimatrådgivarna i din kommun!