6 Smarta energispartips vid matlagning

Mat lagas på spisen flera gånger om dagen i de flesta hem. Men vem visste att det finns pengar att spara bara på att byta rutiner vid matlagningen.
Anders Tång, en av energi och klimatrådgivarna i Hälsingland ger oss sina bästa tips att spara pengar i plånboken på effektiva energibesparingar.

Foto: mostphotos.com

Energi- och klimatrådgivarna i Hälsingland är mest kända för att ge ett opartiskt kunskapsstöd när det kommer till en stor investering som att köpa ny värmepanna/värmepump. Men det finns andra sätt att spara energi och pengar varje dag berättar Anders Tång, som är energi och klimatrådgivare i Bollnäs och Söderhamn.

Det finns handfasta tips på hur du ändrar enkla vardagsrutiner och på så vis sparar hundralappar men även på miljön. Ökad medvetenhet om energibesparande aktiviteter är på agendan men ämnet behöver mer uppmärksamhet. –Det beror säkerligen på okunskap i ämnet hos många innevånare och vårt jobb är att berätta och dela med oss av de tips som förbättrar för dom och miljön berättar Anders Tång.

Lagar mat gör de flesta av oss någon tid på dygnet  och här finns det pengar att spara. Inte på maten utan energi vid arbetsinsatsen. Anders ger oss sina 6 bästa tips att spara energi vid matlagningen.

  • En enkel start är att sätt lock på kastrullen. – Vid kokning minskar energiförbrukningen med 30 procent om du använder lock
  • Använd kastruller med plana bottnar och samma storlek som plattan En ojämnhet på bara 0,5 mm ökar energiförbrukningen med ca 25 procent. Om plattan är 1 cm större i diameter än kastrullen går ca 20 % av energianvändningen till spillo.
  • Koka upp vatten i vattenkokaren och använd i din matlagning på spisen. Mest effektivt är det att just värma vatten i vattenkokaren Dessutom går det snabbt. Använd den när du ska koka upp vatten till pasta, potatisen, äggen eller grönsaker, inte bara till te och kaffe.
  • Små mängder vatten lönar sig att värma i mikron.
  • Använd ugnen för flera saker efter varandra. Att värma upp en ugn till 200 C kräver ca 0,5 kWh. Genom att använda ugnen för mat och bak efter varandra sparar du energi. Men står ugnen tom mer än 30 minuter kan du lika gärna stänga av den.
  • Använd mikron för små portioner. Det är energismart att använda mikrovågsugnen när man vill värma små portioner mat.

Ett räkneexempel visar att om alla svenska hushåll kokade upp 1 liter vatten i vattenkokare varje dag istället för att koka i en kastrull på spisen – skulle vi spara motsvarande hushållsel till 25000 villor.

Fler tips att hämta hittar du på Energi och klimatrådgivarnas hemsida.