Bananerna visar vägen ur mörkret -”Våga göra val när du handlar”

Det är lätt att slå ifrån sig alla dåliga nyheter om klimatet vi nås av dagligen. Temperaturökningar, massdöd av insekter, extremt väder, smältande istäcken, stigande vattennivåer, öar som försvinner i havet.
–Men det finns hopp om framtiden, säger Anders Tång, Energirådgivare, Bollnäs och Söderhamn

Obesprutade bananer var dyrare än besprutade i början, men nu finns bara obesprutade bananer på hyllorna.

Det är svårt att ta in.  Större delen av världens forskare är överens om vår påverkan av jordens klimat, problemet stort och svårt att förstå omfattningen av.

Till följd av det så förstår vi inte heller de möjliga konsekvenserna av det. Därför blir det svårt att se det som ett konkret problem. Men det finns hopp om framtiden. Teknikutvecklingen går framåt.
– Solcellstekniken blir allt billigare och slår idag både kol och olja på fingrarna. Allt mer energi i världen kommer från förnybara energikällor. Allt grönare drivmedel till våra bilar produceras. Våra bilar blir mer och mer bränslesnåla. LED-tekniken tar över efter de energislösande glödlamporna, berättar Anders.

Är det så enkelt att bara välja bort?
– Klart det är. Obesprutade bananer var dyrare än besprutade i början, men nu finns bara obesprutade bananer på hyllorna. Nya och bättre tekniker kommer att få fäste om vi betalar lite mer i början, förklarar Anders.

Borde inte kommun och regering ta krafttag i detta?
– Jovisst. Men vi medborgare måste även visa våra folkvalda stöd i de här frågorna. Annars vågar de inte ta tag i dem.

Men Anders förtydligar att den största påverkan på klimatet kan vi göra själva genom våra levnadsmönster. Våra val i vardagen påverkar andra och det vi efterfrågar påverkar marknaden.

– Köp ekologiska och närproducerade produkter, kolla vad dina fonder och sparpengar egentligen är placerade i, lägg en slant extra på en produkt som håller länge istället för att köpa flera som går sönder, cykla den där korta sträckan istället för att ta bilen, ta en semester på närmare håll och skippa flygningen, säger Anders engagerat.

Läs mer om hur du kan påverka här!