Challenge Vansbro närmar sig – expertens ger sina bästa råd: ”Ultimata triathlonloppet för motionärer”

I sommar har du chans att testa en riktig utmaning. Challenge Vansbro arrangeras den 1-3 juli och i år är det ett speciellt fokus på nybörjare, motionärer och familjer.
– Att köra ett triathlonlopp är en spännande utmaning som passar alla, ung som gammal, nybörjare eller elit. Du tävlar i första hand mot dig själv och väljer den distans som utmanar dig. I år har vi SM och riksmästerskapstatus på Medeldistansen men vi erbjuder även tryathlon, företagsstafett samt barn och ungdomslopp, säger Clas Björling, tävlingsledare för Challenge Vansbro.

Challenge Vansbro är en del av Vansbrosimningen, ett evenemang som går av stapeln 1-10 juli i år. Foto: Mickan Palmqvist

Det är inte bara familjeinriktningen på loppen som är ny i år, med start 2022 blir Vansbrosimningen och Vansbro Triathlon en del av Challenge Family, en organisation för triathlonlopp från hela världen. Challenge Vansbro blir en härlig kontrast mot övriga storstadslopp med fokus på naturupplevelser och allt det vackra Sverige, Dalarna och Vansbro har att erbjuda.

Loppfakta, deltagarinfo och anmälan – läs mer om Vansbro Challenge här

Clas Björling. Foto: Mickan Palmqvist

Som deltagare får du i vanlig ordning ta del av mångårig tradition i Sveriges kanske trevligaste triathlontävling. Challenge Vansbros ambition är att deltagare och publik ska få en riktigt härlig upplevelse där gemenskap, värme och glädje går före prestation.

Hur har det sett ut tidigare år? Kika in Vansbro Challenge på instagram 

Foto: Mickan Palmqvist

Challenge Vansbro är tävlingen där både proffs och amatörer kan delta parallellt. Med sex olika distanser finns all möjlighet att välja den utmaning som passar den egna nivån bäst. Bakom arrangemanget står Vansbrosimningen och tävlingsledare är Clas Björling.

Foto: Mickan Palmqvist

Clas är tidigare proffstriatlet med flera sm-guld och svenska rekord i bagaget. Idag brinner han för att få fler att testa triathlon.
– Det här är det ultimata loppet för alla motionärer. Många som håller på med löpning, simning eller cykel har testat på någon av de andra grenarna redan, så för dem är steget till triathlon inte så långt. Challenge Vansbro är en tuff utmaning, men man kan välja den variant som passar en bäst, säger Clas.

Läs mer, se bilder och få senaste nytt på Challenge Vansbros Facebook-sida

Foto: Mickan Palmqvist

Challenge Vansbro är en av Sveriges högst rankade triathlontävlingar på medeldistans bland triathleter, den vackra banan är både platt och snabb. Loppet startar i Västerdalälven med friskt vatten direkt från fjällen i norr, cyklingen tar plats längs de slingrande vägarna omringade av skog och röda stugor. Löpningen består av en varvsbanan inne i centrala Vansbro.
– Eftersom arenan har alla växlingar på samma ställe har loppet blivit lite av en publikfavorit. Du har god chans att se och heja på dina kära flera gånger under loppet. Längs banan finns även gott om energidepåer och våra fantastiska funktionärer som hjälper till att heja på dig ända fram till mål, säger Clas.

Allt om samtliga lopp, kontaktinfo och diverse deltagarinfo – läs mer om Vansbrosimningen här 

Foto: Mickan Palmqvist

Så förbereder du dig bäst – Clas tipsar:

Clas tips är att komma igång så tidigt som möjligt, men att inte träna fulla distanser månaderna innan tävlingen. Istället rekommenderar han tävlingsförberedande pass.
– Först kan det vara lagom med en dag cykel, en dag simning och en dag löpning i veckan. När tävlingen närmar sig börjar du träna i tävlingsfart, men kortare pass. 30 minuter, sen lugnare, sen 30 min igen. Och minst en gång innan loppet ska du försöka få in en så tävlingslik dag som möjligt, säger Clas.

Simningen: 
– Är du ovan vid simning så ska du se till att träna några gånger i öppet vatten. Det är inte samma sak som i en bassäng. Ska du ha våtdräkt i tävlingen så ska du träna med den på. Det är onödigt att bryta för att man inte är van vid dräkten. Dessutom kommer det vara flera hundra andra i vattnet samtidigt, det behöver man förbereda sig mentalt på också.

Mat och dryck:
– De sista månaderna innan tävlingen ska du äta och dricka som du kommer göra under tävlingen, så att kroppen vänjer sig vid energidryck, energikakor och gelé. Det finns en risk för problem om inte kroppen hinner vänja sig och det är inte kul att bryta eller prestera sämre för att man får problem med magen.

På tävlingsdagen – det här ska du tänka på:
– Ta dig igenom simningen med minsta möjliga energiåtgång. De flesta gör sin bästa tid om de ser cykeln som uppvärmning till löpningen. Cykla 10 minuter långsammare än du kunde ha gjort så kommer du springa 20 minuter snabbare. Spar energi till löpningen, du ska kliva av cykeln och vara fräsch.

Loppfakta, deltagarinfo och anmälan – läs mer om Vansbro Challenge här

Vansbro Challenge

Challenge Vansbro – Triathlon

Fredag 1 juli:
Challenge Tryathlon
350m simning-7km cykling-2,5km löpning

Challenge familje- och företagsstafett (lag om 3 personer, 1 deltagare per gren)
350m simning-7km cykling-2,5km löpning

Lördag 2 juli
Challenge Kids
simning och löpning olika distanser beroende på ålder.

Challenge Sprint
750m simning- 20km cykling- 5km löpning

Söndag 3 juli
Challenge Vansbro Medeldistans
1900m simning-90km cykling-21km löpning,

Aquabike
1900m simning-90km cykling

Läs mer om Vansbro Challenge här