Vansbro swimrun – tävling för motionärer i en utmanande sport
– Det är en tuff sport, men man kan delta på olika nivåer, både som par och stafettlag, säger Theres Johansson, kommunikatör på Vansbrosimningen.
Sarah Larsson, Vansbro Swimrun 2017
Swimrun är en ganska ny sport där man växlar mellan löpning och simning. Sporten är tuff och variationen mellan dels löpning och simning, dels mellan olika underlag, gör swimrun till en rejäl utmaning.
– I grunden är det en ganska tuff sport, men Vansbro swimrun är riktat till motionärer, så det går att delta på olika nivåer, säger Theres Johansson på Vansbrosimningen, som arrangerar Vansbro swimrun.
Par eller stafett
Man kan välja att delta i par eller i ett stafettlag med upp till sex deltagare. Partävlingen är den tuffare varianten, medan den som vill testa på sporten för första gången kan välja stafetten.
– Partävlingen är tuffare medan stafetten är ett bra alternativ för de som vill testa swimrun. Att delta i ett stafettlag innebär en lite lägre tröskel, men det är fortfarande en utmaning, helt klart, säger Theres Johansson.
Vill ni delta i ett par? Anmäl er här!
Att ställa upp som stafettlag
Ett stafettlag består av tre till sex deltagare och det är fritt fram att dela upp distanserna inom laget som man önskar.
– Vem som gör vad väljer man själva inom laget, det gäller bara att se till att logistiken fungerar, säger Theres Johansson.
Löpning på myrmark
Att springa på myrmark är ovant för de flesta. Mjukt, blött och tungt, en extrem kontrast mot asfalt. För många kan det vara den största utmaningen under hela loppet.
– Det är tungt och blött, verkligen en utmaning. Att springa på myrmark måste man testa på innan man tävlar, så att man vet hur det känns, säger Theres Johansson.
Företag, kompisgäng och familjer
Lagen som ställer upp i Vansbro swimrun består av allt från kollegor, kompisar och familjemedlemmar som ställer upp tillsammans.
– Det är många olika konstellationer som ställer upp som stafettlag. Lagen brukar bestå av kollegor, kompisar eller familjemedlemmar. De senaste två åren är det en familj som vunnit, berättar Theres Johansson.
Läs mer om Vansbro swimrun och hur du anmäler dig här!
Några konkreta tips
- ÖPPET VATTEN. Innan tävlingen bör du testa att simma i öppet vatten. Det är annorlunda jämfört med att simma i bassäng. Ska du ha våtdräkt på tävlingen bör du träna några gånger med våtdräkt innan tävlingen.
- VÅTDRÄKT. För de som tävlar i par finns det olika typer av våtdräkt. En ren swimrundräkt har man under hela loppet, även under löpningen. I stafettlagen kan de som simmar välja en dräkt som passar simtekniken, exempelvis en kort dräkt för bröstsim.
- MYRMARK. Löpning på myrmark är en utmaning i sig. Se till att testa det åtminstone några gånger innan tävlingen.
Theres Johansson avslutar med ett tips till de som ställer upp som par:
– De som tävlar i par ska träna på övergången från vatten till löpning. När man simmat och ska till löpning kan man bli yr. Man behöver testa övergången och vänja sig vid hur det känns. När du kommer upp ur vattnet kan du börja med att gå och sen öka intensiteten när det känns bra.
Statistik och Historik om Vansbro swimrun hittar du här!
FAKTA
Vansbro swimrun arrangeras torsdag den 5 juli 2018. Starten går kl 16.00 och de första är i mål efter 2 timmar.
Simningen sker i öppet vatten och löpningen i varierad terräng. Underlaget växlar mellan asfalt, grus och myrmark. Deltagare kan välja att ställa upp som par eller i ett stafettlag.
Distanser
- 15 km löpning i terräng
- 3 km simning i öppet vatten
STAFETT (3-6 personer)
Distansen delas upp på 6 olika sträckor. Den första (och längsta) löpsträckan 6,7 km, den första simsträckan är 1,3 km. Samma start och målgång som Vansbrosimningen.