”Det kommer att bli en spännande resa”

Det började med ett simlopp och slutade med en vlogg. Men det är här som vår berättelse börjar. Under sex månader kommer Mari Åkre att vlogga om sin resa ända fram till startskottet går för Vansbrosimningen 2019.
– Jag ska simma alla sju lopp. Man måste få vara lite galen ibland, säger hon och skrattar.
Mari-Åkre

”Det kommer att bli en spännande resa”

Vansbrosimningen i Vansbro är ett av världens största öppet vatten-evenemang med utmaningar och upplevelser för alla. Den anrika tävlingen lockar cirka 14 000 deltagare varje år och är en del av En Svensk Klassiker.

Mari Åkre från Åre. Fotograf Martin Olson
Mari Åkre i skidbacken.

I år arrangeras Vansbrosimningen mellan den 29 juni och 7 juli. Förra året var Mari Åkre en av deltagarna och det var kärlek vid första simtaget för 46-åringen från Duved utanför Åre.
– Jag simmade 10 kilometer med en kompis och det var jätteroligt! På väg till loppet träffade jag en tjej som arbetade för Vansbrosimningen. Vi bestämde att vi skulle hålla kontakten. Jag sa nämligen lite på skoj att det hade varit kul att skriva en artikel om mina upplevelser. Jag nämnde även att det vore roligt att simma alla lopp 2019, säger hon.

Mari blev så småningom kontaktad av marknadsavdelningen på Vansbrosimningen. Hon skrev en artikel om sina upplevelser, men tanken om att simma alla lopp 2019 fanns fortfarande kvar. Problemet var att hon inte ville lägga hela semesterkassan på nummerlappar.
–  De frågade mig om jag skulle kunna tänka mig att simma alla lopp och samtidigt vlogga om mina förberedelser. Det är en sak att delta på alla tävlingar, men jag kände mig inte riktigt hemma med att redigera en vlogg, säger hon.

Jag kommer att bjuda både av mig själv – och mina kunskaper

Bilden är från Maris målgång i Vansbro 10K 2018. Fotograf Mickan Palmqvist.
Bilden är från Maris målgång i Vansbro 10K 2018. Fotograf Mickan Palmqvist.

Genom en kompis kom hon i kontakt med fotografen Martin Olson som nappade på idén. De började med att filma en presentation som just nu ligger uppe på Vansbrosimningens kanal på YouTube. I januari har det första av totalt sex avsnitt premiär.
–  Martin är superduktig och vi har ett mycket bra samarbete. Under det första avsnittet kommer tittarna att få lära känna mig lite bättre, men jag kommer även ge handfasta tips eftersom jag har bakgrund som simcoach, säger hon.

Mari berättar att hon kommer att simma cirka ett pass i veckan. Hon har grundkonditionen, men vill se till att tekniken sitter.
– Det är det viktigaste. Jag vill känna att jag får en schysst upplevelse när jag simmar alla lopp. Men jag är ingen nybörjare utan jag tränar tre dagar i veckan och det kommer jag att fortsätta med, säger hon.

För att inte tappa tempot har Mari Åkre startat en egen simgrupp hemma i Åre.
Det är viktigt att ha simkompisar. Det kommer att bli en spännande resa fylld av tekniktips, humor och även en gnutta tvivel. Det kan även hända att det dyker upp kändisar i vloggen, men jag vill inte säga för mycket, säger hon.

Fakta Vansbrosimningen

Pågår: 29 juni och 7 juli 2019.

Var? Vansbro i Dalarna.

Lopp:
Vansbro Triathlon – Medeldistans och olympisk distans
Vansbro 10K – 10 km simning i öppet vatten
Vansbro Swimrun – 18,1 km fördelat på tre sträckor med löpning (15,1km) och tre sträckor simning (3km)
Vansbro Halvsim – 1,5 km simning i öppet vatten
Vansbro Vattenprovet – 200 meter simning i öppet vatten
Vansbro Öppen Älv – 3 km simning i öppet vatten
Vansbrosimningen – 3 km simning i öppet vatten
Vansbro Kortsim – 1 km simning i öppet vatten
Vansbro Ungdomssim – 1 km simning i öppet vatten
Vansbro Tjejsim – 1 km simning i öppet vatten

Mer info om loppen – och hur man anmäler sig: vansbrosimningen.se