”Löpträning är bra för simmare”

De har en av tre vloggar som allmänheten kan följa på Vansbrosimningen kanal på YouTube. Men Jesper Lundberg och Sigrid Andersson kommer inte att ta ett enda simtag under årets tävling. Deras fokus ligger på Swimrun och deras gemensamma passion – löpning.

”Löpträning är bra för simmare”

Sigrid & Jesper - VLOG
Sigrid & Jesper – VLOG

Jesper Lundberg är född och uppväxt i det lilla samhället Äppelbo i Dalarna. Han har varit funktionär på Vansbrosimningen sedan han var liten, främst genom olika idrottsföreningar. Även fast simning inte har lockat honom lika mycket som löpning bestämde han sig för att ställa upp i Vansbrosimningen för några år sedan tillsammans med sin pappa.
– Jag kom näst sist, men nu har jag gjort det, säger han och skrattar.

Jesper Lundberg passar samtidigt på att hylla evenemanget som han menar har något för alla motionärer och elitidrottare. Sigrid Andersson flyttade till Äppelbo i juni förra året och en månad senare besökte hon Vansbrosimningen för första gången.
– Jag slogs av hur viktigt det är för bygden. Det är otroligt många som är engagerade i loppen. Jag förstod även varför Vansbrosimningen lockar deltagare från hela Sverige, säger hon.

”Vi delar med oss av tips hur du kan göra vinterlöpningen superhärlig”.

Swimrun-laget från i somras. Stéphanie Reveny, Sigrid Andersson, My Lissmors, Ove Lissmors, Maria Lissmors och Jesper Lundberg.
Swimrun-laget från i somras. Stéphanie Reveny, Sigrid Andersson, My Lissmors, Ove Lissmors, Maria Lissmors och Jesper Lundberg.

Vansbrosimningen i Vansbro är ett av världens största öppet vatten-evenemang med utmaningar och upplevelser för alla. Den anrika tävlingen lockar cirka 14 000 deltagare varje år och är en del av En Svensk Klassiker. I år arrangeras Vansbrosimningen mellan den 29 juni och 7 juli. Jesper Lundberg och Sigrid Andersson kommer att delta i tävlingen Swimrun.
– Vi är utbildade löptränare och vi älskar löpning. Vi tackade ja till att vlogga på Vansbrosimningen kanal på YouTube eftersom vi vill lyfta fram att det finns lopp som även involverar löpning, säger Sigrid Andersson och betonar att löpträning dessutom gynnar simmare.

De kommer att släppa ett avsnitt i månaden fram till juli och i mitten av mars låg tre avsnitt uppe på YouTube. Sigrid Andersson och Jesper Lundberg tipsar generellt om löpning och löpteknik för vana löpare såväl som för nybörjare. De tar bland annat upp hur man ska träna under vintern, vikten av rätt skor och kläder samt styrketräning för löpare.
– När det kommer till löpning är inte styrketräning min favorit som träningsform, men det finns en storts styrketräning som jag tycker om. Det är backintervaller och det berättar jag mer om i vår tredje vlogg, säger Jesper Lundberg.

Sigrid Andersson däremot tycker om styrketräning och visar upp flera övningar i vloggen.
– Löpning är en fin motion- och träningsform, och min personliga favorit. Jag kan tänka mig att simma om några år, men först vill jag göra det som vi är bra på. Vi överlåter simningen i Swimrun till vloggarna Johannes och Mari, säger hon och avslöjar att hon är supertaggad inför årets tävling.

Mer info om loppen – och hur man anmäler sig: vansbrosimningen.se

Om Vansbro Swimrun
Vansbro Swimrun genomförs i en partävling eller stafettlag. Totalt mäter distansen 18,1 km fördelat på tre sträckor med löpning 15,1 km och tre sträckor simning totalt 3 km. Löpningen är förlagd i varierad terräng, från myrmark till grus och asfalt.

Mer information: http://vansbrosimningen.se/vansbro-swimrun/

Om Vansbrosimningen

Pågår: 29 juni och 7 juli 2019.

Var? Vansbro i Dalarna.

Lopp:
Vansbro Triathlon – Medeldistans och olympisk distans
Vansbro 10K – 10 km simning i öppet vatten
Vansbro Swimrun – 18,1 km fördelat på tre sträckor med löpning (15,1km) och tre sträckor simning (3km)
Vansbro Halvsim – 1,5 km simning i öppet vatten
Vansbro Vattenprovet – 200 meter simning i öppet vatten
Vansbro Öppen Älv – 3 km simning i öppet vatten
Vansbrosimningen – 3 km simning i öppet vatten
Vansbro Kortsim – 1 km simning i öppet vatten
Vansbro Ungdomssim – 1 km simning i öppet vatten
Vansbro Tjejsim – 1 km simning i öppet vatten