Tv-profilen Rickard Olsson inför årets Vansbrosimningen: ”Jag kommer att köra i ett gubbtempo”

Efter ett uppehåll på två år är Vansbrosimningen äntligen tillbaka. En av deltagarna är tv-profilen Rickard Olsson.
Han ser fram emot att få hoppa i vattnet den 9 juli, men han har bestämt sig för att inte tävla mot någon annan än sig själv.
– Jag kommer att köra i ett gubbtempo. Mitt mål är ta mig runt, säger han med glimten i ögat.

2022 genomför Rickard Olsson ”En Svensk Klassiker” och nu fattas – och väntar - bara Vansbrosimningen.

Om du har anmält dig till årets upplaga av Vansbrosimningen och ser tv-profilen Rickard Olsson i vattnet så har du inte sett i syner. Den folkkära programledaren är en av årets 14 000 deltagare.
– Jag gjorde ”En Svensk Klassiker” 2011 så Vansbrosimningen är inte okänd för mig. När jag simmade loppet för elva år sedan tyckte jag att det var jättekul. Det var en riktig folkfest och publiken visade så mycket kärlek till oss deltagare, säger han.

Vansbrosimningen 3 km är det historiska loppet – läs mer om kronjuvelen av alla Sveriges simlopp här

Vansbrosimningen är Sveriges största öppet vatten-evenemang.

”En Svensk Klassiker” består av flera lopp med fokus på både cykling, simning, löpning och skidåkning. Vansbrosimningen är ett av loppen och enligt Rickard Olsson; en mycket trevlig upplevelse.
– 2011 tog det en timme för mig att simma hela loppet. Jag har bestämt mig för att göra en ”En Svensk Klassiker” i år igen och där ingår Vansbrosimningen. Jag har redan åkt Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger han.

Här anmäler du dig till Vansbrosimningen 2022

Vansbrosimningen är en folkfest med närmare 15 000 deltagare.

Rickard Olsson betonar att han inte tävlar mot någon annan än sig själv och att målet är att just komma i mål. Det gäller alla lopp i ”En Svensk Klassiker”. Han tycker även att det ska bli kul att få uppleva den goda stämningen i Vansbro igen.
– Det ska bli roligt att få träffa de andra deltagarna. För elva år sedan var alla glada och positiva. Jag tror också att vi törstar efter glada folkfester igen efter pandemin. Med allt som händer just nu så är det fint att se att världen är ganska god ändå, säger han.

Frågor eller funderingar? Här finns kontaktinformation till Vansbrosimningen

Vansbrosimningen har något för hela familjen med lopp som sträcker sig från 25 meter till 10 000 meter.

Den 9 juli klockan nio går startskottet för Vansbrosimningen. Loppet inleds med 2 000 meter simning medströms i Vanån och resterande 1 000 meter är motströms i Västerdalaälven.
– Vansbrosimningen är den enklaste delen i ”En Svensk Klassiker”. Alla kan delta. Du behöver inte vara i toppform eller elitidrottare. Kan du simma, så kan du simma det här loppet. Se det som ett gott dopp helt enkelt, säger Rickard Olsson.

Från boende och parkering till transport och omklädning/duschning – här hittar du vanliga frågor och dess svar

Många kommer också till Vansbro för att heja fram sina deltagare. För dig som är på plats i Vansbro är det möjligt att gå längs med banan på den nybyggda ”Vallen”/gångvägen hela vägen från start till mål (gäller ej 10 K).

Förutom Vansbrosimningen finns det flera andra lopp att simma mellan den 8 och 10 juli. Distanserna varierar mellan 25 meter för de yngsta barnen, och upp till 3 000 meter för motionären eller tävlingssimmaren.
– Vi är jättetaggade inför årets Vansbrosimningen. Det känns kul att det äntligen blir av, säger Britta Granberg, sportchef.

Läs mer om Vansbrosimningens alla lopp här

 

Om Vansbrosimningen:

● Vansbrosimningen är Sveriges största öppet vatten-evenemang och årets upplaga hålls 9 juli.

● Allt började 1950 då Vansbroborna Einar Anselius och Mats Qvarfot satt vid badplatsen vid älven och funderade på hur de skulle göra propaganda för simning genom att simma en längre sträcka. Mats föreslog att de skulle starta vid Folkets park och simma till Plasket. – Nej, för tusan, sa Einar, vi simmar under alla sex broarna. Och så blev det.

● I denna första simning deltog tio personer. Idag är evenemanget en folkfest med närmare 15 000 deltagare.

● Totalt har det simmats 507 885 kilometer i Västerdalälven och Vanån under tävlingens historia.

● De snabbaste tiderna i Vansbrosimningens historia noterades år 2003 i damklassen genom Maria Brodén, Falu SS med tiden 30.27 minuter, och år 2018 i herrklassen genom Diogo Villarino, Minas Tenis Clube med tiden 29.28.